Connect with us

Fapt divers

Astronomii au descoperit o cantitate imensă de apă pe Marte

Published

on

Sursă imagine: unsplash.com/Planet Volumes

Oamenii de știintă au descoperit o cantitate de apă neașteptat de mare, la fundul sistemului de canioane Valles Marineris, care are o lungime de peste 4000 de km și o adâncime de până la 7 km, fiind de 5 ori mai adânc decât Marele Canion din Arizona.

Observația a fost realizată de orbitatorul de cercetare Trace Gas Orbiter (TGO), care analizează cantitatea de hidrogen din stratul superior al solului marțian ce acoperă planeta până la o adâncime de un metru, în cadrul proiectului de colaborare ExoMars dintre Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Federală Spațială Rusă (Roscosmos).

Locația unde a fost găsită apa este neobișnuită, aceasta găsindu-se de obicei sub formă de gheață, în regiunile polare planetei.

Igor Mitrofanov, cercetător la Academia Rusă de Științe, a declarat că, dacă moleculele de hidrogen observate sunt legate de apă, până la 40% din materialul de sub suprafață poate fi apă, sub formă de gheață.

Zona care i-a surprins de cercetători este imensă, având aproximativ mărimea Olandei (țara se întinde pe o suprafață de 41500 km pătrați).