Connect with us

Fapt divers

Atenţie! Zgomotul te poate ucide

In ultimii 15 ani, numărul deceselor cauzate de atac cerebral sau infarct a crescut din cauza zgomotului ambiental.

Published

on

E aproape imposibil în zilele noastre să găseşti un loc liniştit. Până şi la ţară claxoanele, autobuzele şi camioanele strică pacea de care avem atâta nevoie. Statistic, în ultimii 15 ani, numărul deceselor cauzate de atac cerebral sau infarct a crescut din cauza zgomotului ambiental.

La nivel mondial, 6 milioane de oameni mor din cauza atacurilor cerebrale, în timp ce peste 10 milioane sunt răpuşi de infarct.

nivele-zgomotCercetătorii au analizat timp de zece ani legătura dintre bolile raportate la medicul de familie şi mediul de viaţă. După ce au fost analizate peste 50.000 de dosare medicale s-a descoperit că persoanele care locuiesc în apropierea aeroporturilor, a drumurilor intens traficate sau lângă calea ferată ating cote alarmante de stres, suferă de depresie, stări de anxietate, pierderi de memorie, irascibilitate şi nu au poftă de mâncare. În cazul londonezilor care locuiesc în apropierea aeroportului  s-a înregistrat o creştere alarmantă a bolilor cardiovasculare şi o rată crescută a mortalităţii cauzate de atacuri cerebrale.

Conform analizelor, nu e nevoie decât de o creştere a nivelului de sunet cu 10 decibeli peste limita de 40 pentru ca organismul să aibă de suferit. După doar un an de expunere la un astfel de zgomot ambiental, riscul producerii unui infarct sau a unui atac cerebral creşte cu 17%. Exceptând zumzăitul specific traficului din oraş, cercetătorii au localizat un alt pericol reprezentat de ultrasunete.

Efectele imediate ale unei expuneri prelungite la un astfel de stimul sunt senzaţiile de ameţeală şi leşin, dureri de cap, migrene şi evident insomniile.

 

Sursa: click.ro