Connect with us

National

Au respins cererea preşedintelui (audio)

Published

on

Senatorii şi deputaţii au respins, astăzi, în plen, cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a bugetului pe acest an. Aşadar, actul normativ se reîntoarce la şeful statului spre promulgare în aceeaşi formă.

Dezbaterea a fost una accelerată având în vedere că recomandarea comisiilor de buget-finanțe era aceea de respingere a reexaminării, iar raportul propus plenului nu a conținut astfel nici amendamentele respinse, depuse de opoziție. În consecință, au avut loc doar dezbateri generale în care reprezentanții coaliției de guvernare au susținut că motivele invocate de către președintele Klaus Iohannis sunt nerealiste, că solicitarea nu conține propuneri concrete de modificare, iar preluarea anumitor observații ar fi dus la majorarea plafoanelor aprobate deja de guvern.

De cealaltă parte, opoziția a acuzat lipsa unor dezbateri ample care ar fi permis îmbunătățirea proiectului adoptat inițial. Principalele critici au vizat astfel întârzierea cu care bugetul a fost prezentat în parlament și afectarea în acest fel a investițiilor. În final, cu 245 de voturi „pentru”, 115 împotrivă și două abțineri, senatorii și deputații au decis să mențină proiecția bugetară în forma adoptată inițial și au respins cererea de reexaminare.

Proiectul bugetului de stat se reîntoarce, astfel, la președintele Klaus Iohannis, care are la dispoziție 10 zile pentru a semna decretul de promulgare.

Iulia Gherman a urmărit lucrările Parlamentului şi are mai multe informaţii: