Connect with us

National

Azi a avut loc ședința CSAT

Președintele României, Klaus Iohannis, a condus ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Published

on

Joi, 14 septembrie, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

O primă temă dezbătută și aprobată de către Consiliu a reprezentat-o participarea Armatei României, cu o capabilitate navală, la o misiune sub conducerea NATO, în semestrul al II-lea al acestui an.
Această capabilitate este inclusă în Pachetul de forțe, aprobat pentru anul în curs, fiind pusă la dispoziție în cadrul rezervei naționale de forțe, pentru a răspunde unor solicitări suplimentare din partea organizațiilor internaționale de creștere a contribuției României la misiuni și operații externe.

În cadrul ședinței CSAT, a fost analizat și avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea organigramei structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naționale și a numărului total de posturi aferent acestora.
Necesitatea acestui act normativ este determinată de contracararea riscurilor și amenințărilor noi la adresa României, generate de evoluția mediului de securitate și de îndeplinirea misiunilor care revin organismului militar.
În acest context, prin actul normativ avizat de către Consiliu, se va realiza o redistribuire a responsabilităților în cadrul Ministerului, în limitele prevăzute de Programul privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă, care a fost aprobat anul trecut de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, fără a se depăși numărul total de posturi bugetate pe anul în curs.

O altă temă inclusă pe ordinea de zi a CSAT a reprezentat-o analiza și avizarea Strategiei naționale în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă.
„Obiectivul Strategiei este dezvoltarea și consolidarea cadrului de cooperare și coordonare a acțiunilor autorităților române, precum și a mecanismelor și instrumentelor necesare acestora pentru prevenirea și combaterea amenințărilor la adresa securității naționale reprezentate de proliferarea armelor de distrugere în masă și a vectorilor purtători.
Strategia va fi implementată în perioada 2017-2019 și va viza, în principal: întărirea capacității de reacție rapidă; asumarea unui rol activ în susținerea eforturilor comunității internaționale în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă; consolidarea cooperării inter-instituționale, în vederea creării unor mecanisme eficiente și flexibile, care să asigure prevenirea și contracararea proliferării armelor de distrugere în masă și a vectorilor purtători” se arată ăn comunicatul Președinției.

În cadrul ședinței CSAT s-a discutat, de asemenea, și despre securitatea energetică, fiind analizate riscurile și oportunitățile asociate acestui domeniu.
Resursele energetice constituie un fundament al dezvoltării economico-sociale, având inclusiv potențialul de a aduce contribuții importante la promovarea intereselor naționale.
În acest context, membrii CSAT au hotărât ca, în perspectiva valorificării viabile a resurselor energetice ale României, să se aibă în vedere mai multe aspecte precum: eficientizarea cadrului legislativ și întărirea atribuțiilor unor organisme de stat cu competențe în domeniu; consolidarea managementului și eficientizarea activității unor operatori din portofoliul statului; promovarea proiectelor de valorificare a potențialului energetic al României pe segmentele de producție și transport.
De menționat că Summitul „Inițiativa celor Trei Mări”, eveniment care tratează cu prioritate domeniul energetic, este preconizat a se desfășura în 2018 la București.

În finalul ședinței, membrii CSAT au aprobat propunerile directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale referitoare la numirea prim-adjunctului și a adjuncților directorului.

ULTIMA ORĂ

Sport13 ore ago

Accidentare recidivantă pentru Alexandru Mitriță: Absență la debutul antrenorului Gâlcă și la meciul cu CFR Cluj

Accidentarea atacantului Universității Craiova, Alexandru Mitriță, a recidivat. Astfel, fotbalistul va rata debutul noului antrenor Constantin Gâlcă pe banca Științei,...

white and red plane beside clouds low angle photography white and red plane beside clouds low angle photography
National13 ore ago

Repatriere de urgență: Grup de copii și profesori români blocați în Dubai vor fi aduși acasă cu aeronava premierului

Ministerul român de externe face eforturi pentru aducerea în ţară a tuturor românilor, afectaţi de furtunile şi inundaţiile care au...

Regional13 ore ago

Nereguli semnalate de C.A.S. Olt: Concedii medicale acordate ilegal și servicii medicale neprecizate în registrele de consultații

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a identificat mai multe nereguli în sistemul medical din județ, în urma controalelor efectuate...

Regional13 ore ago

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova este o acumulare de gaze

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj au afirmat că cauza probabilă a exploziei care a avut loc aseară la...

greyscale photo of masks on a stick greyscale photo of masks on a stick
Regional13 ore ago

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova găzduiește Concursul Județean de Teatru: „Să ne cunoaștem prin teatru

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova se pregătește să devină gazda unui eveniment captivant pentru iubitorii de artă dramatică din...

Regional14 ore ago

Universitatea din Craiova sărbătorește 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Astăzi, 18 aprilie, Universitatea din Craiova a marcat un moment deosebit în istoria sa – împlinirea a zece ani de...

brown tick on green leaf brown tick on green leaf
Regional14 ore ago

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești, totuși, mușcat și care sunt riscurile? (INTERVIU)

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el în Craiova. La Spitalul de Boli Infecțioase...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON