Connect with us

Azi despre ieri

Azi despere ieri – 18 mai

Published

on

Zile trecute – 137

Zile rămase – 228

Soarele răsare – 05.45

Soarele apune – 20.40

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin

Calendar catolic – Sf. Ioan I, pp.m.* 

Ziua Internațională a Muzeelor. Stabilită în 1977, la inițiativa Consiliului Internațional al Muzeelor, Ziua Internațională a Muzeelor are ca obiectiv promovarea și aducerea la cunoștința publicului a rolului acestor instituții de cultură în dezvoltarea societății. Este, totodată, un eveniment menit să întemeieze și să consolideze relațiile de cooperare dintre muzee, profesioniștii acestora și public. Muzeele au un potențial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înțelegerea lor aprofundată, într-o manieră interdisciplinară, dar și în ceea ce privește sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume.  

-1152 – La opt săptâmâni după anularea căsătoriei cu Ludovic al VII-lea al Franței, Eleanor de Aquitania se căsătorește cu Henry Plantagenet, Conte de Anjou și Duce de Normandia (viitorul rege Henric al II-lea al Angliei), care era cu unsprezece ani mai tânăr decât ea.

-1388 – S-a încheiat zidirea bisericii mari a Mânăstirii Cozia (Vâlcea).

-1593 – După ce a fost acuzat de către prietenul său Thomas Kyd sub ​​tortură, dramaturgul englez Christopher Marlowe primește o citație în fața Consiliului de Stat privind suspiciunea de erezie.

-1765 – Un incendiu a distrus o mare parte din Montreal, Quebec.  

-1804 – Senatul l-a proclamat pe Napoleon I Bonaparte împărat al Franței. (1804-1814 și 1815); a fost încoronat de către Papa Pius al VII-lea la 2 decembrie 1804, în cadrul unei ceremonii fastuoase ce a avut loc la Catedrala Notre Dame din Paris.

-1812 – Pedeapsa cu moartea împotriva asasinului John Bellingham la doar o săptămână după asasinarea prim-ministrului britanic Spencer Perceval este pusă în aplicare. El este spânzurat în public.

-1897 – Romanul „Dracula” al autorului irlandez Bram Stoker este publicat la Londra.  

-1910 – Terra trece prin coada cometei Halley. Este cel mai apropiat contact din istorie dintre Pământ și o cometă.  

-1920 – S-a născut Papa Ioan Paul al II-lea (cardinalul polonez Karol Jozef Woityla, arhiepiscop de Cracovia), ales ca Suveran Pontif la data de 16 octombrie 1978 (d. 2 aprilie 2005).

-1944 – A început deportarea masivă, din ordinul lui Stalin, a tătarilor crimeeni din Crimeea înspre Asia Centrală. „Zi pentru cinstirea memoriei jertfelor deportărilor din Crimeea”.

-1956 – Prima ascensiune a vârfului Lhotse, 8.516 metri, de către o echipă elvețiană.

-1965 – Spionul israelian Eli Cohen este spânzurat în Damasc, Siria.  

-1969 – Se lansează Apollo 10 cu astronauții Tom Stafford, John Young și Eugene Cernan având misiunea de a simula o aselenizare.

-1974 – În deșertul Rajahstan din provincia Pokhran, India detonează cu succes prima sa armă nucleară; devine a șasea țară care posedă arma nucleară.

-1980 – Muntele Sf. Elena din SUA a erupt în statul Washington, omorând 57 de oameni și provocând pagube în valoare de 3 miliarde de dolari.

-1980 – Studenții din Gwangju, Coreea de Sud, încep demonstrațiile, cerând reforme democratice; demonstrația este violent reprimată de guvern. În acest incident, care este acum numit masacrul de la Gwangju, potrivit cifrelor oficiale, 207 persoane mor, aproximativ 1.000 sunt grav rănite.

– 2001 – Regele Mihai s-a întors la Palatul Elisabeta la aproape 55 de ani după ce a semnat abdicarea, sub ameninţarea armei, în biroul de lucru de atunci.

-2009 – Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg, după ce reprezentanţii Muzeului Bran şi ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic, acesta funcţionând în regim privat de la ora 12.00.

-2011 – A încetat din viaţă Mircea Horia Simionescu, unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori ai literaturii române; opere ale prozatorului: „Nesfârşitele primejdii”; „Paltonul de vară”, „Febra” (n. 23 ianuarie 1928).

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: