Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 1 iunie 2019

Published

on

Sâmbătă, 1 iunie

Zile trecute – 151

Zile rămase – 214

Soarele răsare – 05.34

Soarele apune – 20.53

Zodia – Gemeni

Calendar ortodox – Sf. Iustin Martirul şi Filosoful și cei împreună cu el

Calendar catolic  – Sf. Iustin, filosof m. **

Ziua Internaţională a Ocrotirii Copilului. A început să fie celebrată în 1925, după desfășurarea Conferinței mondiale pentru bunăstarea copiilor, de la Geneva. În cadrul acesteia, s-a luat decizia marcării unei zile a copiilor. Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în lume în luna octombrie 1953 și a fost sponsorizată de către Uniunea Internațională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva. Ideea de a avea o zi internațională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a 8-a, și a fost acceptată și adoptată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1954. În prezent, 1 iunie este sărbătorită în aproximativ 30 de țări din diverse motive. Alte țări au ales o altă dată pentru marcarea acestei zile. În România se sărbătorește în fiecare an la 1 iunie.

-193 – Împăratul roman Marcus Didius este asasinat în palatul său.

-1475 – Prima menţiune documentară a oraşului Craiova. O atestare documentară a Craiovei apare în 1475, într-un hrisov dat de voievodul Laiotă Basarab şi în care se aminteşte de jupân Neagoe de la Craiova. La această dată Craiova se afla printre localităţile binecunoscute în Ţara Românească. Craiova se afirmă şi în lupta de rezistenţă antiotomană din secolele XIV-XV, lângă Craiova considerându-se că se află vestitele Rovine, mlaştinile din Lunca Jiului, unde s-au purtat marile bătălii încheiate cu victoria românilor conduşi de Mircea cel Bătrân. La sfârşitul sec. XV Craiova era un târg, întins pe moşia puternicilor boieri Craioveşti care deţineau peste 100 de sate, fiind o adevărată putere economică şi fără a căror alianţă domnii aflaţi în scaun nu se puteau menţine. După prima jumătate a secolului al XVI-lea, Craiova este numită frecvent oraş. 

-1882 – S-a născut mareşalul Ion Antonescu. A fost militar şi politician român, prim ministru al României şi „Conducătorul Statului” în perioada celui de-al Doilea Război Mondial – septembrie 1940 – august 1944. Antonescu a decis intrarea României în cel de al doilea război mondial de partea puterilor Axei. (d. 1 iunie 1946).

-1910 – Membrii expediţiei către Polul Sud  conduşi de Robert Falcon Scott părăsesc Anglia. 

-1914 – Vizita oficială a ţarului Rusiei, Nicolae al II-lea, la Constanţa.

-1926 – S-a născut Marilyn Monroe („Gentlemen Prefer Blondes”, „Niagara”, „Some Like It Hot”. Aceasta este fară îndoială cel mai celebru star cinematografic, sex simbol şi divă pop al secolului XX (m. 5 august 1962).

-1937 – Se desființează Universitatea Săsească, unitate politică și administrativă a sașilor transilvăneni ce a activat din 1876 ca fundație.

-1939 – Alegeri parlamentare în România, în urma cărora Frontul Renaşterii Naţionale – care prezentase liste unice, fără contracandidaţi – obţine toate locurile în Adunarea Deputaţilor şi în Senat. 

-1945 – Autorităţile române înfiinţează Universitatea Bolyai din Cluj, cu predare în limba maghiară, pentru a arăta bunăvoinţă în perspectiva Tratatului de Pace din 1947.

-1949 – S-a inaugurat Teatrul de Stat din Reşiţa cu piesa „Cumpăna”, de Lucia Demetrius.

-1957 – S-a înfiinţat, la Bucureşti, Muzeul Literaturii Române. A fost fondat de către criticul şi istoricul literar Perpessicius (Dumitru S. Panaitescu) care a fost şi primul director al instituţiei.

-1957 – Televiziunea Română a transmis prima emisiune pentru copii de la Teatrul  „Ţăndărică” din Bucureşti.

-1957 – A fost fondată, la Chişinău, Camera Naţională a Cărţii din Republica Moldova.

-1980 – Postul de televiziune american Cable News Network” (CNN) a efectuat prima transmisie.

-2004 – Adunarea Generală a ONU declară anul 2005 ca „An Internaţional al Fizicii” în amintirea împlinirii a o sută de ani de la publicarea celebrelor lucrări ale lui Albert Einstein.

-2009 – Un Airbus A 330, aparţinând companiei Air France, a dispărut deasupra Oceanului Atlantic; au fost 228 de victime, iar cutia neagră a fost găsită după 23 de luni de căutări.