Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 1 martie 2018

Published

on

Joi, 1 martie

Zile trecute – 59

 

 

 

 

 

Zile rămase – 306

Soarele răsare – 06.53

 

 

 

 

Soarele apune – 18.04

Zodia – Peşti 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Mc. Evdochia, Sf. Cuv. Domnina

 

 

 

Calendar catolic  – Sf. Albin, ep.

 

 

 

Mărţişorul. În ziua de 1 Martie, românii celebrează sărbătoarea Mărţişorului, triumful primăverii asupra iernii, obiectul cu şnur alb şi roşu fiind un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii.

În timpul geto-dacilor, anul nou începea la 1 martie. Astfel, luna martie era prima lună a anului. Calendarul popular la geto-daci avea două anotimpuri: vara şi iarna. Mărţișorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie.

În vechime, pe data de 1 martie, mărtișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotrivă. Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, caldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.

 

Ziua Mondială a Protecţiei Civile. Celebrată anual, Ziua Mondială a Protecției Civile marchează intrarea în vigoare a Constituției Organizației Internaționale a Protecției Civile la 1 martie 1972. Această zi, prin varietatea de evenimente la nivel național: colocvii, conferințe, dezbateri radio și TV, zile ale porților deschise, de prevenire a dezastrelor și pentru exerciții de simulare, aduce în atenția publicului importanța vitală a protecției civile. Informarea despre pregătirea și măsurile de prevenire și de auto-protecție în caz de accidente sau de dezastre reprezintă un obiectiv principal pentru Organizația Internațională a Protecției Civile (OIPC).

Totodată, în această zi se aduce un tribut eforturilor, sacrificiilor și realizărilor tuturor serviciilor naționale responsabile pentru lupta împotriva dezastrelor, această zi fiind și o oportunitate de a face bilanțul dezvoltării structurilor de protecție civilă și al mijloacelor de intervenție disponibile.

 

Ziua Berii în Islanda

 

 

 

 

-1562 – Au început războaiele religioase franceze – peste 1 000 de hughenoţi au fost masacraţi de catolici în Wassy, Franţa.

-1746 – Constantin Mavrocordat, domnul Ţării Româneşti (1744-1746), clerul înalt şi boierii hotărăsc eliberarea din şerbie a rumânilor fugiţi care se întorc în ţară; liberi ca persoană, ţăranii rămân, totuşi, dependenţi economic de boieri, fiind obligaţi să presteze boierului 12 zile de clacă, în Ţara Românească şi 24 de zile, în Moldova.

-1815 – Napoleon  evadează de pe insula Elba.  

-1867 – A apărut primul număr al „Convorbirilor literare”, organ de presă al „Junimii” – grupare politică şi literară condusă de Titu Maiorescu.

-1872 – A fost înființat primul parc național din lume, Yellowstone (SUA). 

-1907 – Şi-a început activitatea serviciul de urgenţă „Salvarea” din iniţiativa dr. Mina Minovici.

-1931 – S-a născut Elisabeta Bostan, regizoare şi scenaristă de film româncă. A dedicat cea mai mare parte din creaţiile sale cinematografice copiilor.

-1944 – Are loc premiera piesei „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din Bucureşti.

-1946 – Banca Angliei este naționalizată.

-1950 – Savantul Klaus Fuchs  este condamnat la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS.  

-1997 – Se constituie Forţa de Reacţie Rapidă a Armatei Române care se înscrie în procesul de modernizare a forţelor armate ale României, în concordanţă cu exigenţele integrării în structurile militare ale Alianţei Nord-Atlantice.

-1998 – „Titanic” a devenit primul film cu încasări de peste 1 miliard de dolari în întreaga lume.

-1999 – România devine parte a Convenției de echivalare a diplomelor în domeniul învățământului superior în Europa.

-1999 –  – Procurorii militari au identificat mai multe persoane care, în timpul revoluţiei din decembrie 1989, făceau parte „dintr-un anumit grup de putere care a creat diversiunea cu teroriştii, pentru a putea stăpâni situaţia”, magistraţii urmând să trimită în judecată, sub acuzaţiile de instigare la omor şi instigare la distrugere, pe cei care vor fi găsiţi responsabili de această diversiune

-2001 – Guvernul elvețian interzice utilizarea în hrana animalelor a alimentelor conținând făină de carne și oase.

-2001 – Membrii Parlamentului European au votat, la Bruxelles, cu o largă majoritate, în favoarea eliminării necondiţionate a vizelor de intrare în spaţiul UE pentru cetăţenii români

-2006 – Papa Benedict al XVI-lea a renunţat la titlul de Patriarh al Occidentului; a păstrat alte opt titluri, între care primele sunt Episcop al Romei, Vicar al lui Iisus Hristos şi Succesor al lui Petru

-2007- Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan