Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 10 februarie 2020

Published

on

Luni, 10 februarie

Zile trecute – 40

Zile rămase – 326

Soarele răsare – 07.24

Soarele apune – 17.37

Zodia – Vărsător

Calendar ortodox – Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina

Calendar catolic – Sf. Scolastica, fc.**

-1355 – Regele Ludovic I al Ungariei confirmă înțelegerea cu Nicolae Alexandru, care în schimbul unor garanții de securitate, a acceptat suzeranitatea regală maghiară asupra Valahiei Transalpine („Țara Românească”).

-1388 – Menționarea, pentru prima dată, a orașului-cetate Suceava, drept capitală a statului feudal Moldova.  

-1763 – În urma Tratatului de pace de la Paris, Franța a cedat Marii Britanii Canada și teritoriile din America de Nord, de la est de râul Mississippi.

-1819 – Simon Bolivar este numit președinte al Venezuelei și comandant suprem al armatei revoluționare.

-1840 – Regina Victoria a Marii Britanii s-a căsătorit cu prințul Albert.

-1841 – A intrat în vigoare „Actul uniunii”, ce confirma oficial unirea Canadei Superioare cu Canada Inferioară (actul fusese semnat în 1840).

-1867 – Are loc, la Iași, premiera piesei „Răzvan vodă”, de B.P. Hașdeu, prima dramă istorică românească importantă.

-1904 – Împăratul Japoniei a declarat, în mod oficial, război Rusiei, condamnând pretențiile rusești asupra Coreei și Manciuriei.

-1938 – Regele Carol al II-lea înlătură cabinetul Goga-Cuza și instaurează un regim de autoritate personală. În fruntea guvernului este numit patriarhul Miron Cristea.

-1942 – Primul Disc de Aur a fost decernat de către Compania RCA VICTOR americanului Glenn Miller, pentru melodia „Chatta Nooga Choo Choo”.

-1945 – Armata 1 româna desfășoară operația pentru zdrobirea bastionului inamic din Munții Javorina (Cehoslovacia) (10 februarie – 18 martie).  

-1947 – Delegația Guvernului român semnează, la Paris, Tratatul de pace cu Puterile Aliate și Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord și i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparațiilor de război.

-1955 – România și Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigație în sectorul comun al Dunării.

-1960 – Ia ființă în senatul francez un grup parlamentar de prietenie Franța-România, cuprinzând personalități marcante din toate partidele politice.

-1965 – Adunarea Generală a ONU alege România ca membru al Consiliului Economic și Social pentru o perioadă de trei ani.

-1968 – S-a înființat Societatea de Științe Istorice din România.

-1990 – Curtea Supremă de Justiție, sesizată de Procuratura Generală, hotărăște trimiterea în judecată pentru complicitate la genocid, în perioada timișoreană a Revoluției din decembrie 1989, pe membrii comandamentului instituit la Timișoara pentru înăbușirea și reprimarea Revoluției.

-1997 – Supercalculatorul Deep Blue, fabricat de IBM, l-a înfrânt la șah pe campionul mondial Garry Kasparov.

-2003 – Franța și Belgia se opun, la NATO, cererilor americane privind acordarea de sprijin pentru Turcia, în cazul unui atac împotriva Irakului. Franța, Rusia și Germania adoptă o declarație comună, care se referă la prelungirea inspecțiilor din Irak.

-2005 – A încetat din viaţă dramaturgul american Arthur Miller (n. 17 octombrie 1915). Printre cele mai cunoscute piese ale sale figurează „Moartea unui comis-voiajor” şi „Cruciatul”, un studiu devastator despre puterea isteriei maselor, inspirat de propria experienţă în perioada vânătorii de comunişti declanşată de McCarthy. A fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie şi soţul lui Marilyn Monroe.

-2006 – A 20-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino. Participă 2.500 de atleți din 85 de țări. (Italia, 10-26).

– 2008 – A încetat din viaţă actorul Roy Scheider, nominalizat la premiile Oscar pentru „Filiera Franceză” şi „All that Jazz”, celebru pentru rolul poliţistului neînfricat din „Fălci” (n. noiembrie 1932).

-2009 – Pentru prima dată are loc coliziunea a doi sateliți artificiali care orbitau în jurul Pământului. Coliziunea s-a produs la ora 16:56 UTC la 789 km deasupra Peninsulei Taimîr, în Siberia; viteza sateliților în timpul coliziunii a fost estimată la 11,7 km/s.

Foto: Octavian Dobrișan

ULTIMA ORĂ

fire wallpaper fire wallpaper
Sport2 ore ago

Flacăra olimpică a fost aprinsă

Flacăra olimpică a fost aprinsă astăzi la vechiul sit Olympia, în Grecia, cu 101  de zile înaintea ceremoniei de deschidere...

river between trees river between trees
Regional2 ore ago

Hidrologii au emis coduri galbene

Vor intra în vigoare diseară, la ora 21:00, și vor expira mâine seară. Sunt vizate bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul...

National3 ore ago

Se apropie vacanța de primăvară

Vacanța de primăvară pentru preșcolari, elevi și profesori va începe sâmbătă, 27 aprilie, și va dura 11 zile, până marți,...

Info Trafic3 ore ago

Județul Vâlcea: Restricții de trafic pentru efectuarea de lucrări

Centrul Infortrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi, în intervalul orar 08.00 – 18.00, pe DN 7, pe...

Regional3 ore ago

A doua zi a simulării judeţene a Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului, în Dolj

Marți, 16 aprilie 2024, s-a desfășurat proba scrisă la matematică în cadrul simulării județene a Evaluării Naționale pentru elevii de...

Regional3 ore ago

Universitatea din Craiova marchează 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Universitatea din Craiova (UCV) sărbătorește aniversarea a zece ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză. Pentru a...

person giving fruit to another person giving fruit to another
National4 ore ago

Ionel Păun: Producătorii agricoli români se confruntă cu dificultăți în desfacerea recoltei (INTERVIU)

Producătorii agricoli din România ridică problema dificultăților întâmpinate în procesul de desfacere a recoltei, subliniind că nu își pot vinde...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON