DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 10 februarie 2020

Luni, 10 februarie

Zile trecute – 40

Zile rămase – 326

Soarele răsare – 07.24

Soarele apune – 17.37

Zodia – Vărsător

Calendar ortodox – Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina

Calendar catolic – Sf. Scolastica, fc.**

-1355 – Regele Ludovic I al Ungariei confirmă înțelegerea cu Nicolae Alexandru, care în schimbul unor garanții de securitate, a acceptat suzeranitatea regală maghiară asupra Valahiei Transalpine („Țara Românească”).

-1388 – Menționarea, pentru prima dată, a orașului-cetate Suceava, drept capitală a statului feudal Moldova.  

-1763 – În urma Tratatului de pace de la Paris, Franța a cedat Marii Britanii Canada și teritoriile din America de Nord, de la est de râul Mississippi.

-1819 – Simon Bolivar este numit președinte al Venezuelei și comandant suprem al armatei revoluționare.

-1840 – Regina Victoria a Marii Britanii s-a căsătorit cu prințul Albert.

-1841 – A intrat în vigoare „Actul uniunii”, ce confirma oficial unirea Canadei Superioare cu Canada Inferioară (actul fusese semnat în 1840).

-1867 – Are loc, la Iași, premiera piesei „Răzvan vodă”, de B.P. Hașdeu, prima dramă istorică românească importantă.

-1904 – Împăratul Japoniei a declarat, în mod oficial, război Rusiei, condamnând pretențiile rusești asupra Coreei și Manciuriei.

-1938 – Regele Carol al II-lea înlătură cabinetul Goga-Cuza și instaurează un regim de autoritate personală. În fruntea guvernului este numit patriarhul Miron Cristea.

-1942 – Primul Disc de Aur a fost decernat de către Compania RCA VICTOR americanului Glenn Miller, pentru melodia „Chatta Nooga Choo Choo”.

-1945 – Armata 1 româna desfășoară operația pentru zdrobirea bastionului inamic din Munții Javorina (Cehoslovacia) (10 februarie – 18 martie).  

-1947 – Delegația Guvernului român semnează, la Paris, Tratatul de pace cu Puterile Aliate și Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord și i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparațiilor de război.

-1955 – România și Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigație în sectorul comun al Dunării.

-1960 – Ia ființă în senatul francez un grup parlamentar de prietenie Franța-România, cuprinzând personalități marcante din toate partidele politice.

-1965 – Adunarea Generală a ONU alege România ca membru al Consiliului Economic și Social pentru o perioadă de trei ani.

-1968 – S-a înființat Societatea de Științe Istorice din România.

-1990 – Curtea Supremă de Justiție, sesizată de Procuratura Generală, hotărăște trimiterea în judecată pentru complicitate la genocid, în perioada timișoreană a Revoluției din decembrie 1989, pe membrii comandamentului instituit la Timișoara pentru înăbușirea și reprimarea Revoluției.

-1997 – Supercalculatorul Deep Blue, fabricat de IBM, l-a înfrânt la șah pe campionul mondial Garry Kasparov.

-2003 – Franța și Belgia se opun, la NATO, cererilor americane privind acordarea de sprijin pentru Turcia, în cazul unui atac împotriva Irakului. Franța, Rusia și Germania adoptă o declarație comună, care se referă la prelungirea inspecțiilor din Irak.

-2005 – A încetat din viaţă dramaturgul american Arthur Miller (n. 17 octombrie 1915). Printre cele mai cunoscute piese ale sale figurează „Moartea unui comis-voiajor” şi „Cruciatul”, un studiu devastator despre puterea isteriei maselor, inspirat de propria experienţă în perioada vânătorii de comunişti declanşată de McCarthy. A fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie şi soţul lui Marilyn Monroe.

-2006 – A 20-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino. Participă 2.500 de atleți din 85 de țări. (Italia, 10-26).

– 2008 – A încetat din viaţă actorul Roy Scheider, nominalizat la premiile Oscar pentru „Filiera Franceză” şi „All that Jazz”, celebru pentru rolul poliţistului neînfricat din „Fălci” (n. noiembrie 1932).

-2009 – Pentru prima dată are loc coliziunea a doi sateliți artificiali care orbitau în jurul Pământului. Coliziunea s-a produs la ora 16:56 UTC la 789 km deasupra Peninsulei Taimîr, în Siberia; viteza sateliților în timpul coliziunii a fost estimată la 11,7 km/s.

Foto: Octavian Dobrișan

%d blogeri au apreciat: