Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 10 mai

Published

on

Zile trecute – 130

Zile rămase – 235

Soarele răsare – 05.53

Soarele apune – 20.32

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Sf. Sfințit Mc. Mochie, preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor  

Calendar catolic – Sf. Mamert, ep.

-330  – Inaugurarea solemnă a orașului Constantinopol (astăzi Istanbul); ridicat de împăratul Constantin pe locul vechii colonii grecești Byzantion, ca nouă capitală a Imperiului Roman de Răsărit. În 1453 a trecut sub stăpânire turcească.

-1529 – Înainte de această dată s-a încheiat un acord între Ioan I Zapolya și domnul Moldovei, Petru Rareș (1527-1538; 1541-1546); Petru Rareș a primit domeniile și cetățile Ciceu, Bistrița, Cetatea de Baltă, Ungurașul și Rodna în schimbul ajutorului acordat împotriva lui  Ferdinand de Habsburg.

-1784 – Limba germană a fost declarată limbă oficială în Transilvania.  

-1866 – Prima zi ca domnitor a lui Carol I al României, după ce fusese încoronat cu o zi mai devreme.

-1867 – A fost garantată, prin Tratatul de la Londra, independența și neutralitatea Marelui Ducat de Luxemburg.

-1968 – A început construcția primului autoturism românesc, Dacia.

-1914 – S-a născut, la Varșovia, geologul și vulcanologul francez Haroun Tazieff, excelent fotograf al erupțiilor vulcanice și al curgerilor de lavă.

-1949 – Israelul a fost primit în ONU.

-1963 – S-a născut Natasha Richardson, actriță britanică de teatru și film, soția actorului Liam Neeson și fiica actriței Vanessa Redgrave și a regizorului Tony Richardson.

-1968 – A început construcția primului autoturism românesc, Dacia.

-1981 – A încetat din viață chimistul norvegian Odd Hassel, laureat Nobel pentru Chimie, în anul 1969, pentru demonstrarea geometriei tridimensionale a moleculelor.

-1984 – Tranzitarea Pământului peste Soare așa cum se vede de pe Marte. Acest fenomen are loc atunci când planeta Pământ trece între Soare și Marte, acoperind o mică parte a discului Soarelui pentru un observator de pe Marte. În timpul unui tranzit, Pământul ar fi vizibil de pe Marte ca un mic disc negru care se deplasează peste fața Soarelui. Următoarea tranzitare va avea loc la 10 noiembrie 2084.  

-1990 – Consiliul Provizoriu de Uniune Națională  (CPUN) și-a încetat activitatea, în perspectiva alegerilor de la  20 mai.

-2004 –  Posturile arabe de televiziune Al Jazeera și Al-Arabiya au difuzat secvențe video care fac parte dintr-un material preluat de pe un site islamist, înregistrat cu decapitarea ostaticului american Nicholas Berg de către cinci teroriști.

-2010 – David Cameron devine prim-ministru al Regatului Unit în urma discuțiilor dintre conservatori și liberali democrați și formează prima coaliție de guvernământ din UK de la al Doilea Război Mondial.  

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: