Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 12 mai 2016

Published

on

Joi, 12 mai

Zile trecute – 132

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 234

Soarele răsare – 05.52

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 20.33

 

TaurZodia – Taur

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul  Ciprului și Gherman, patriarhul Constantinopolului

 

 

catolicCalendar catolic – Ss. Nereus și Achilleus, m.*; Pancrațiu, m.*

 

 

 

Ziua Internationala a Asistentelor MedicaleZiua Internațională a Asistentelor Medicale

 

 

IsraelIsrael – Ziua Independenței

 

 

Sarbatoarea WesakSărbătoarea Wesak, cea mai importantă a calendarului budist

 

 

 

 

 

 

-113 –  A fost inaugurată la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian”, operă atribuită lui  Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco-romane, constituie un original act de naștere a poporului român

-1364 – A fost fondată Universitatea Jagiellonă din Cracovia, una din primele universități din Europa Centrală.

-1551 – A fost fondată Universitatea din  Lima, Peru.

-1581 – A fost fondată Universitatea din Cluj.

-1848 – Revoluționarii moldoveni refugiați în Transilvania elaborează, la Brașov, programul-legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”. Este documentul care sintetizează dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într-un singur stat neatârnat românesc”.

-1926 – Dirijabilul italian Norge devine prima navă care a zburat deasupra Polului Nord. Expediția a fost ideea exploratorului polar Roald Amundsen, aeronava a fost proiectată de pilotul Italian Umberto Nobile, iar exploratorul american Lincoln Ellsworth împreună cu Clubul Aero din Norvegia au finanțat călătoria.

-1932 –  La zece săptămâni după ce a fost răpit, copilul lui Charles Lindbergh este găsit mort în Hopewell, New Jersey, la doar câteva mile de casa familiei Lindbergh. (Charles Augustus Lindbergh, Jr., 04.02.1902-26.08.1974, cunoscut și ca „Lucky Lindy” – Norocosul Lindy – sau „The Lone Eagle” -Vulturul solitar -, a fost un pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor solo non-stop transatlantic în 1927).

-1937 – A fost încoronat regele George al VI-lea al Angliei la Westminster Abbey.

-1942 – Prima gazare în masă, datată cu exactitate, din lagărul de concentrare  Auschwitz-Birkenau, în urma căreia au fost uciși 1.500 de evrei polonezi.

-1943 – A fost terminată construirea clădirii Pentagonului.

-1945 – Armata română își încheie participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial.

-1972 – Rolling Stones lansează „Exile On Main Street”, considerat cel mai bun album al lor.

-2008 – Peste 50.000 de persoane sunt ucise în China de un cutremur  care măsoară 7,9 Mw. Epicentrul a fost localizat la 90 km (55 de mile) vest-nord-vest de Chengdu.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

%d blogeri au apreciat: