Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 12 mai 2019

Published

on

Duminică, 12 mai

Zile trecute – 131

Zile rămase – 234

Soarele răsare – 05.52

Soarele apune – 20.33

Zodia – Taur

Calendar ortodox –

Aducerea Sf. Moaște ale Df. Ierarh Calinic de la Cernica în Mitropolia Olteniei;

Sf. Mc. Ioan Valahul;

Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul  Ciprului și Gherman, patriarhul Constantinopolului

Calendar catolic –

Duminica a 4-a a Paștelui; Ss. Nereu și Ahile, m.; Pancrațiu, m.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și sprijinirea în desfășurarea activității acestei categorii de profesioniști. Acțiunile planificate pe parcursul acestei săptămâni scot în evidență rolul important al asistenților medicali (femei sau bărbați) în îngrijirea pacienților. Activitățile desfășurate sunt numeroase – precum seminarii educaționale, dezbateri, concursuri, discuții și alte evenimente comunitare.

Ziua Tatălui în România (a doua duminică din luna mai). Ziua Tatălui se sărbătorește, în mod oficial, începând cu anul 2010, în a doua duminică a lunii mai, respectiv la 14 mai anul acesta. A fost instituită prin Decretul 1468 pentru promulgarea Legii privind instituirea Zilei Tatălui semnat de președintele României la 13 octombrie 2009 și publicat în M.O. nr.694/15 octombrie 2009.

Israel – Ziua Independenței

Sărbătoarea Wesak, cea mai importantă a calendarului budist

-113 –  A fost inaugurată la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian”, operă atribuită lui  Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco-romane, constituie un original act de naștere a poporului român.

-1364 – A fost fondată Universitatea Jagiellonă din Cracovia, una din primele universități din Europa Centrală.

-1551 – A fost fondată Universitatea din  Lima, Peru.

-1581 – A fost fondată Universitatea din Cluj.

-1848 – Revoluționarii moldoveni refugiați în Transilvania elaborează, la Brașov, programul-legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”. Este documentul care sintetizează dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într-un singur stat neatârnat românesc”.

-1926 – Dirijabilul italian Norge devine prima navă care a zburat deasupra Polului Nord. Expediția a fost ideea exploratorului polar Roald Amundsen, aeronava a fost proiectată de pilotul Italian Umberto Nobile, iar exploratorul american Lincoln Ellsworth împreună cu Clubul Aero din Norvegia au finanțat călătoria.

-1932 –  La zece săptămâni după ce a fost răpit, copilul lui Charles Lindbergh este găsit mort în Hopewell, New Jersey, la doar câteva mile de casa familiei Lindbergh. (Charles Augustus Lindbergh, Jr., 04.02.1902-26.08.1974, cunoscut și ca „Lucky Lindy” – Norocosul Lindy – sau „The Lone Eagle” -Vulturul solitar – pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor solo non-stop transatlantic în 1927). 

-1937 – A fost încoronat regele George al VI-lea al Angliei la Westminster Abbey.

-1942 – Prima gazare în masă, datată cu exactitate, din lagărul de concentrare  Auschwitz-Birkenau, în urma căreia au fost uciși 1.500 de evrei polonezi.

-1943 – A fost terminată construirea clădirii Pentagonului.  

-1945 – Armata română își încheie participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial.

-1972 – Rolling Stones lansează „Exile On Main Street”, considerat cel mai bun album al lor.

-2008 – Peste 50.000 de persoane sunt ucise în China de un cutremur  care măsoară 7,9 Mw. Epicentrul a fost localizat la 90 km (55 de mile) vest-nord-vest de Chengdu.  

-2016 – Scutul american antirachetă de la Deveselu, județul Olt, a fost activat. Rusia a criticat puternic lansarea sistemului de apărare antirachetă american din România, denunțând o amenințare directă la securitatea sa și promițând în schimb să își întărească capacitățile militare.

%d blogeri au apreciat: