Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 12 octombrie 2016

Published

on

Miercuri, 12 octombrie

Zile trecute – 285

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 81

Soarele răsare – 07.27

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 18.36

Balanta 1Zodia – Balanță

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Prov, Tarah și Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei

 

 

 

catolicCalendar catolic – Ss. Serafim, clg; Felix al IV-lea, pp.

 

 

 

spaniaSpania: Sărbătoare națională. „Ziua Hispanității”

 

 

 

guineea-ecuatorialaGuineea Ecuatorială: Ziua națională

 

 

 

 

-1492 – Cristofor Columb a acostat în Insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est și nerealizând că a ajuns în apropierea coastelor Americii. 

-1793 – Regina Franței, Maria Antoaneta, este chemată la primul interogatoriu, în fața lui Fouqhier-Tinville, acuzator public, a unui asesor și a câtorva copiști. Fouqhier-Tinville va încheia actul de acuzare cu cuvintele: „Maria Antoaneta, văduva lui Ludovic Capet, a fost, cât timp a stat în Franța, flagelul și vampirul francezilor”.

-1799 – Jeanne Genevieve Labrosse a devenit prima femeie din lume care a sărit cu parașuta, dintr-un balcon, de la 900 m.

-1810 – Primul festival Oktoberfest: Cetățenii din Munchen  au fost invitați să se bucure de celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen. 

-1823 – Scoțianul Charles Macintosh  a pus în vânzare primele pelerine de ploaie.

-1872 – Decret imperial privind înființarea Universității din Cluj, în limba maghiară, cu patru facultăți: filozofie și litere, matematică și științele naturii, drept și medicină.

-1910 – A fost descoperit, în catedrala din Aachen, sarcofagul cu rămășițele împăratului Otto al III-lea (Sfântul Imperiu Roman) (980-1002).  

-1915 – Asistenta medicală britanică Edith Cavell a fost executată de germani pentru că a ajutat trupele Antantei  să se retragă din Belgia. 

-1924 – A încetat din viaţă scriitorul Anatole France, cunoscut pentru scrierile „Insula pinguinilor” (1908) şi „Revolta îngerilor” (1914); a fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921 (n. 18 aprilie 1844). 

-1931 – Se inaugurează statuia lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia. 

-1946 – A fost înființat Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”, din București.

-1960 – Nikita Hrușciov înfuriat lovește cu pantoful în masă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a protesta la o afirmație a unui lider filipinez, Lorenzo Sumulong, despre politica sovietică colonială a Uniunii Sovietice în Europa de Est.

-1964 – Sovieticii au lansat „Voskhod I” în spațiu, prima navă spațială capabilă să transporte trei persoane pe orbita Pământului. 

-1968 – Se deschide a XIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară din Mexico City, Mexic; România a obținut 15 medalii (4 aur, 6 argint, 5 bronz).

-2002 – Papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au semnat în premieră o declaraţie comună care îndeamnă la unitatea creştinilor, acesta fiind primul act încheiat vreodată de un suveran Pontif şi un patriarh orthodox.

-2012 – Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, Uniunii Europene, „UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa”, a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan