Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 13 mai

Published

on

Zile trecute – 132

Zile rămase – 233

Soarele răsare – 05.50

Soarele apune – 20.34

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Sf. Mc. Glicheria;  Sf. Serghie Mărturisitorul  (Dezlegare la pește)

Calendar catolic – Sf. Fc. Maria de la Fatima*

Ecuador – Ziua Independenței

-1497 – Papa Alexandru al VI-lea îl excomunică pe Girolamo Savonarola, călugăr dominican italian, predicator, critic și reformator al moravurilor religioase și sociale catolice.

-1515 – Sora regelui Henric al VIII-lea al Angliei și văduva regelui Ludovic al XII-lea al Franței, Maria Tudor, se căsătorește oficial cu Charles Brandon, Duce de Suffolk, deși erau căsătoriți în secret de trei luni.

-1607 – Au fost puse bazele primei colonii englezești în Lumea Nouă, de către căpitanul John Smith și un batalion de soldați debarcați în Virginia, la Jamestown.

-1717 – S-a născut împărăteasa Maria-Tereza a Austriei (d. 29 noiembrie 1780). Deşi nu a fost niciodată încoronată cu coroana Sfântului Imperiu Roman, este cunoscută ca împărăteasă ca urmare a faptului că a fost căsătorită cu Francisc Ştefan de Lorena, care a fost ales în demnitatea de împărat romano-german în 1745, purtând numele de Franz I Stephan.

-1846 – Statele Unite declară război Mexicului; începutul războiului mexicano-american.  

-1860 – Bătălia de la Catalafim: trupele conduse de Giuseppe Garibaldi înfrâng armata napoletană.

-1861 – Astronomul australian John Tebbutt descoperă cometa C/1861 J1, una din cele mai mari comete ale secolului al XIX-lea.

-1888 – Cu pasajul din Lei Áurea („Legea de aur”), Brazilia abolește sclavia.  

-1904 – S-a născut Elvira Godeanu (m. 03.09.1991), celebră actriță română de teatru, film și radio, din perioada interbelică. A interpretat roluri extrem de variate, atât din literatura universală, cât și din cea română. Elvira Godeanu rămâne una din marile interprete ale rolului Zoe Trahanache din comedia lui Ion Luca Caragiale. A fost căsătorită cu Emil Prager, un cunoscut inginer constructor și arhitect din perioada interbelică. A fost distinsă cu Ordinul Muncii clasa II (1952) „pentru munca depusă cu ocazia Centenarului Caragiale” și cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

-1905 – Margareta Geertruida Zelle apare pentru prima dată în Paris, ca dansatoarea Mata Hari. Dansul ei cu vălul are un mare succes încă de la început.

-1917 – La Fatima, important loc de pelerinaj din Portugalia, trei copii, cu vârste între 7 și 10 ani, susțin că ar fi avut viziuni cu Fecioara Maria. În 1930  aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolică, iar în locul respectiv s-a ridicat o biserică.

-1938 – S-a născut tenorul român Ludovic Spiess (m. 29.01.2006). Prodigioasă carieră internațională alături de nume mari precum Nicolai Ghiaurov, Cesare Siepi, Virginia Zeani.

-1940 – Al Doilea Război Mondial – Începe cucerirea Franței de către Germania,  armata germană traversează Meuse. Winston Churchill  ține faimosul discurs „sânge, trudă, lacrimi și sudoare” în Camera Comunelor.  

-1943 – Al Doilea Război Mondial – Lipsită de sprijin eficient de la Berlin, armata germană  din Africa de Nord (Afrika Corps), sub conducerea mareșalul Erwin Rommel, capitulează în fața aliaților.

-1981 – A avut loc, la Roma, tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea de către turcul de extremă dreapta Mahmet Ali Agca.

-1989 – Grupuri mari de studenți ocupă Piața Tiananmen și încep greva foamei.

-1995 – Britanica Alison Hargreaves în vârstă de 33 de ani devine prima femeie care cucerește Everestul fără oxigen sau ajutor de la șerpași.

-2008 – A murit actorul Colea Răutu: „Moara cu noroc”, „Răscoala”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Mihai Viteazul”, „Cel mai iubit dintre pământeni” (n. 28 noiembrie 1912).

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: