Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 14 aprilie 2019

Published

on

Duminică, 14 aprilie

Zile trecute – 103

Zile rămase – 262

Soarele răsare – 06.33

Soarele apune – 19.59

Zodia – Berbec

Calendar ortodox – Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului; Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida

Calendar catolic – Duminica Floriilor; Ss. Tiburţiu, Valerian şi Maxim, m.; Liduina, fc.; Fer. Isabela, fc. m. D

-971  – Împăratul bizantin, Ioan I Tzimiskes, cucerește Preslavul.  

-1205 – Bătălia de la Adrianopole între bulgari și cavaleri ai Crucii ai lui Balduin I de Constantinopol.

-1574 – Victoria de la Jiliştea a lui Ioan Vodă cel Viteaz, domn al Moldovei (1572-1574), împotriva turcilor. 

-1849 – Kossuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă duce la înăbuşirea în sânge a revoluţiei declanşate la 15 martie 1848.

-1865 – Abraham Lincoln (n. 12 februarie 1809) este împuşcat de John Wilkes Booth; a decedat a doua zi.

-1884 – A apărut, la Sibiu, publicaţia politică şi culturală „Tribuna”.

-1891 – A fost semnat Acordul de la Madrid în problema Convenţiei internaţionale de combatere a mărcilor false privind provenienţa mărfurilor.

-1916 – Bulgaria adoptă calendarul gregorian.  

-1924 – Se înfiinţează, la Bucureşti, Asociaţia Românească pentru Liga Naţiunilor.

-1933 – A apărut legea privind crearea Fundaţiilor Culturale Regale ale României.

-1935 – Are loc „Duminica Neagră” în cadrul Dust Bowl din SUA, numită astfel din cauza norilor de praf întunecaţi care au acoperit lumina soarelui, cea mai puternică furtună de praf din istorie.

-1956 – HCM nr. 623 dădea dreptul de a se întoarce în localităţile de origine tuturor persoanelor strămutate, redându-le casele şi terenurile posedate anterior.

-1958 – Satelitul sovietic „Sputnik 2” cade de pe orbită, după o misiune cu o durată de 162 de zile.

-1986 – Ronald Reagan ordonă lansarea de atacuri aeriene împotriva Libiei, care vor duce la decesul a 60 de oameni, ca răspuns la atacul terorist din 5 aprilie din Berlinul de Vest, când doi soldați americani au fost uciși.

-2000 – Președintele rus, Vladimir Putin, începe o vizită la Londra, unde se întâlnește cu premierul Tony Blair și cu regina Elisabeta a II-a, aceasta fiind prima ieșire în Occident de la alegerea sa.

-2000 – Căderea bursei newyorkeze de pe Wall Street, fenomen care va provoca scăderi îngrijorătoare şi în lanţ ale burselor din întreaga lume.

-2002 – Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a revenit la Palatul Prezidenţial Miraflores din Caracas, pentru a-şi relua funcţia, după ce guvernul interimar al lui Pedro Carmona a fost înlăturat.

-2004 – Actriţele Tamara Buciuceanu-Botez şi Maia Morgenstern au primit Diploma de Societar de Onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti.

-2005 – Actorul hollywoodian Bruce Willis a devenit ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, una dintre cele mai înalte distincţi culturale franceze.

-2008 – Uniunea Europeană a adoptat o nouă legislaţie pentru combaterea poluării aerului în oraşe, eliminând astfel „o cauză a mortalităţii premature”.

-2010 – Vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda a erupt, formând un nor de cenuşă care a cuprins întregul continent european.

-2018 – Statele Unite, Marea Britanie și Franța au lansat 103 rachete de croazieră împotriva Siriei, ca răspuns la un atac chimic atribuit administrației Bashar al-Assad, și în care au fost ucise cel puțin 60 de persoane. Rusia a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se discuta despre „acțiunile de agresiune ale Statelor Unite și ale aliaților lor”.

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON