Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 14 aprilie

Published

on

Zile trecute – 104

Zile rămase – 261

Soarele răsare – 06.32

Soarele apune – 20.01

Zodia – Berbec

Calendar ortodox – Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Ap. Aristarh, Pud şi Trofim; Sf. Mc. Crescent 

Calendar catolic – Sf. Damian de Veuster, pr.

Danemarca – Sărbătoare naţională

-1762 – Prin decret imperial, semnat de împărăteasa Maria Terezia, se înfiinţează regimentele grănicereşti româneşti: I la Orlat şi II la Năsăud.

-1896 – Ceremonia de închidere a primei ediţii a Jocurilor Olimpice Moderne, Atena, Grecia.

-1912 – Vasul britanic de pasageri „Titanic” se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore şi 40 de minute după coliziunea cu un aisberg. Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflaţi la bord numai 770 vor supravieţui. Titanic a surclasat toate rivalele în lux și opulență. Pasagerii de la clasa întâi aveau la dispoziție un bazin de înot, o sală de sport, un teren de squash, băi turcești, baie electrică și o cafenea cu verandă. Camerele de zi de la clasa întâi erau placate cu lemn scump, mobilă și alte decorațiuni. De asemenea, cafeneaua pariziană oferea mâncăruri pentru pasagerii de la clasa întâi, cu o verandă luminată natural și prevăzută cu gratii. Existau biblioteci și frizerii atât la clasa întâi cât și la clasa a doua.Camerele de la clasa a treia erau placate cu lambriuri  din lemn de pin și mobilă solidă din lemn de tec. Nava mai era prevăzută cu trei lifturi electrice la clasa întâi și două la clasa a doua. De asemenea, mai era prevăzută cu un subsistem electric cu generatoare propulsate cu abur și două radiouri Marconi, folosite pentru a transmite mesajele pasagerilor. Cel mai scump bilet pentru o singură călătorie trans-atlantică la clasa întâi costa 875 de lire sterline (64.204 la nivelul anului 2011) sau 4.375 de dolari (99.237 la nivelul anului 2011).

-1918 – Bojdeuca din Iaşi a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.  

-1941 – Începe greva minerilor din Valea Jiului, care îngreunează aprovizionarea armatei antonesciene şi a trupelor germane aflate în ţară.

-1947 – Înfiinţarea Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

-1949 – Înfiinţarea Filarmonicii „Gheorghe Dima” din Braşov.

-1949 – Are loc premiera dramei „Bălcescu” de Camil Petrescu.  

-1957 – Se încheie un acord româno-sovietic privind statutul juridic al trupelor sovietice staţionate încă din  1944 pe teritoriul României.

-1971 – La Porţile-de-Fier, este conectat la sistemul energetic naţional primul hidroagregat, de producţie românească.

-1989 – A avut loc Tragedia de pe Hillsborough, o busculadă umană pe Stadionul  Hillsborough, în semifinalele FA Cup, soldată cu moartea a 96 de fani ai FC Liverpool.

-1991 – Inaugurarea oficială a activităţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) (Londra).

-2005 – Cel puţin 21 de oameni au murit şi în jur de 50 au fost răniţi într-un devastator incendiu la un hotel în centrul Parisului.

-2008 – A încetat din viaţă Dan Grigorescu, istoric literar, eseist, critic literar, traducător, profesor de literatură comparată, critic de artă şi istoric al artei, membru al Academiei Române din 2004 (n. 13 mai1931).

-2013 – Două bombe au explodat lângă linia de sosire la maratonul din Boston, Massachusetts, omorând cel puțin trei persoane și rănind alte 183.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: