Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 14 februarie

Published

on

Zile trecute – 44

Zile rămase – 321

Soarele răsare – 07.18

Soarele apune – 17.42

Zodia – Vărsător

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Auxentie, Maron și Avraam (Harți)

Calendar catolic – Ss. Ciril, clg. și Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m.

Ziua Sfântului Valentin, ziua darurilor și a iubirii, sărbătorită mai ales în Europa Occidentală și în SUA. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulți oameni își fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viață sau trimit o felicitare unei iubiri secrete. În Suedia este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, așa că pe 14 februarie plantele și florile încep să crească. Ziua îndrăgostiților a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii și pe câmpuri. / Liechtenstein: Ziua națională a principatului

-1076 – Papa Grigore al VII-lea anatemizează pe episcopii reuniți în sinodul de la Worms și îl excomunică pe împăratul Henric al IV-lea. Prin acest act, supușii au fost dezlegați de jurământul de credință prestat regelui.

-1779 -James Cook este ucis de nativi hawaieni în apropiere de Kealakekua în Hawaii.

-1851 – S-a înființat, la Paris, „Junimea română”, societate politică și culturală a tinerilor studenți români din Paris, îndrumați de Nicolae Bălcescu și C.A. Rosetti. 

-1859 – Oregonuldevine stat al SUA.

-1888 – A fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea a fost construită între anii 1886 și 1888, prin stăruința lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez Albert Galleron, pe bază de subscripție publică, sub lozinca „Dați un leu pentru Ateneu”.

-1912 – Arizona a devenit (din U.S. Territory, teritoriu al SUA) cel de-al 48-lea stat al Uniunii.

-1918 – Uniunea Sovietică adoptă calendarul gregorian (la 1 februarie conform calendarului iulian).

-1924 – A fost fondată corporația IBM.

-1929 – Înființarea Camerelor de Comerț și de Industrie din România.   

-1946 – A început să funcționeze primul calculator electronic ENIAC, conceput în 1943, la Universitatea din Pennsylvania.

-1952 – Jocurile Olimpice de Iarnă se deschid la Oslo, Norvegia.  

-1956 – La Moscova începe al XX-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În ultima noapte a reuniunii, premierul Nikita Hrușciov a condamnat crimele lui Iosif Stalin într-un discurs secret.

-1961 – Istoria descoperirii elementelor chimice – Elementul 103, Lawrenciu, este sintetizat pentru prima dată la Univeristatea din California.

-1966 – În publicația „New York Times” a apărut „Apelul către poporul și Congresul SUA”, prin care profesorii din 69 de universități cereau încetarea intervenției americane în Vietnam.  

-1968 – Plenara C.C. a P.C.R. hotărăște desființarea împărțirii administrativ-teritoriale copiate în 1950 după URSS și revenirea la sistemul tradițional al județelor și municipiilor.

-1980 – Jocurile Olimpice de Iarnă se deschid la Lake Placid, New York.

-1992 – România a stabilit relații diplomatice cu Republica Belarus.  

-1994 – Aderarea Bulgariei la Parteneriatul pentru Pace.

-1994 – Cu ocazia vizitei oficiale la București a președintelui croat, Franjo Tudjman, a fost semnat „Tratatul de prietenie și colaborare româno-croat”.

-1996 – Biblioteca Apostolică a Vaticanului aprobă pentru Arhivele Statului român microfilmarea unor documente referitoare la istoria României.

-2003 –  Fostul suveran regele Carol al II-lea a fost înmormântat în curtea Mănăstirii Curtea de Argeş, alături de familia regală, iar Elena Lupescu, la o distanţă de 450 metri.

-2013 – CERN (Laboratorul european de cercetări nucleare) a anuţat că va face o pauză de aproape doi ani, ce are ca scop efectuarea unor lucrări de renovare şi de îmbunătăţire a acceleratorului de particule – LHC (Large Hadron Collider).

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: