Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 15 aprilie

Published

on

Zile trecute – 105

Zile rămase – 260

Soarele răsare – 06.30

Soarele apune – 20.02

Zodia – Berbec

Calendar ortodox – Sfânta și Marea Joi (Denia celor 12 Evanghelii); Sf. Mc. fecioare: Agapia, Irina și Hionia

Calendar catolic – Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedect Iosif Labre, cerşetor

–  73 – Cetatea evreiască Masada cade în mâinile romanilor după câteva luni de asalt, ducând la sfârșitul Marii Revolte a Evreilor.  

-1520 – În Spania începe Revolta comunităţilor împotriva domniei regelui Carol Quintul.

-1705 – Isaac Newton este înnobilat de regina Anne în timpul unei vizite regale la Trinity College, Cambridge.

-1746 – Trupele guvernamentale britanice conduse de Prinţul William, Duce de Cumberland  distrug armata lui Charles Edward Stuart în bătălia de la Culloden în Scoţia.   

-1846 – Atentat eşuat contra regelui Ludovic-Filip I, comis într-un parc al castelului Fontainebleau de Pierre Lecomte. Atentatorul a fost executat la 8 iunie.

-1869 – A apărut, la Bucureşti, revista „Traian”, editată de Bogdan Petriceicu Hasdeu.

-1877 – Mihail Kogălniceanu, ministrul Afacerilor Străine, şi baronul Dimitrie Stuart, consulul general al Rusiei la Bucureşti, au semnat, la Bucureşti, Convenţia ruso-română privind trecerea trupelor ruseşti prin Rusia, în cazul izbucnirii unui război ruso-turc.

-1917 – Vladimir Ilici Lenin s-a întors la Petrograd (în prezent Petersburg) după ani de exil pentru a prelua rolul de lider al Revoluţiei bolşevice. Cu o lună mai înainte ţarul Nicolae al II-lea fusese înlăturat de la putere.

-1925 – Comuniştii bulgari cu ajutorul sovietic comit un atac cu bombă asupra Catedralei Sfânta Nedelia în Sofia, Bulgaria, în care mai mult de 150 de persoane au murit, inclusiv politicieni şi militari de rang înalt.

-1930 – Declanşarea războiului civil în China.  

-1938 – Au fost arestaţi şi condamnaţi la închisoare mai mulţi conducători legionari, în frunte cu căpitanul Corneliu Zelea Codreanu.

-1943 – Chimistul elveţian Albert Hofmann a descoperit efectele halucinogene ale LSD-ului.

-1972 – La Cape Canaveral, Florida, a fost lansată naveta spaţială „Apollo 16”, care a aselenizat la 20 aprilie 1972.  

-1997 – Laureatul premiului Nobel pentru Pace, scriitorul de origine română Elie Wiesel, a fost numit administratorul fondului monetar de 200 de milioane de dolari instituit de bancheri şi industriaşi elveţieni, în scopul ajutorării supravieţuitorilor Holocaustului.

-2002 – Italia a fost afectată, pentru prima oară după 20 de ani, de o grevă generală, declanşată de cele trei mari centrale sindicale pentru a protesta faţă de politica socială a Guvernului condus de Silvio Berlusconi.

-2007 – Un student a ucis 32 de oameni şi a rănit alţi 23 înainte de a se sinucide, în ceea ce a rămas cunoscut ca masacrul de la Virginia Tech, SUA.

-2017 – Circa 55 de milioane de turci cu drept de vot sunt chemați la un referendum pentru a spune „da” sau „nu” în privința modificării a 18 articole din Constituție care ar institui un sistem prezidențial, cu puteri ample în locul actualului model parlamentar. Prezența la vot a fost de 85,43% din care 51,41% au votat DA și 48,59% au votat NU.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: