Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 16 aprilie

Published

on

Zile trecute – 106

Zile rămase – 259

Soarele răsare – 06.28

Soarele apune – 20.03

Zodia – Berbec

Calendar ortodox – Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Mc. Simeon, episcopul Persiei

Calendar catolic – Ss. Ilie, Paul şi Isidor, m.

La 17 aprilie, în fiecare an, este marcată în întreaga lume Ziua Internațională a Hemofiliei, urmărindu-se creșterea gradului de conștientizare a bolii și a altor tulburări de sângerare ereditare. Potrivit Federației Internaționale de Hemofilie, în lume există 6,9 milioane de oameni care suferă de o tulburare de sângerare iar 75% dintre aceștia nu știu. Hemofilia este o boală care nu se vindecă, dar tratată corect aduce pacientul la condițiile de viață ale unui om normal. O informare eficientă crește gradul de conștientizare, oferind posibilitatea unei diagnosticări și accesul la îngrijire pentru milioane de oameni care, altfel, rămân fără tratament.

-1080 – Regele Danemarcei, Harald al III-lea, moare și este succedat de Knut al IV-lea, care mai târziu va deveni primul danez canonizat.

-1880 – S-a înfiinţat Banca Naţională a României.  

-1917 – S-a înfiinţat, la Paris, Comitetul Naţional al Românilor din Transilvania şi Bucovina, sub preşedinţia lui Traian Vuia,  apoi a dr. Ioan Cantacuzino; a militat pentru independenţa Transilvaniei şi unirea acesteia cu România.

-1924 – A luat fiinţă studioul Metro-Goldwyn-Mayer.

-1931 – La Calcutta, India  avut loc un accident aviatic, în urma căruia aviatorul Radu Beller a murit, iar principele G.V. Bibescu a fost grav rănit.

-1937 – Apariţia personajului de desene animate Daffy Duck.  

-1942 – Prizonierul francez de război, generalul Henri Giraud evadează din castelul închisoare Festung Königstein.  

-1954 – A fost executat în închisoarea Jilava, după un simulacru de proces, Lucreţiu Pătrăşcanu, unul din liderii PCR, participant de seamă la înfăptuirea actului de la 23 august 1944, jurist, sociolog şi publicist, profesor la Universitatea Bucureşti, ministru al Justiţiei române între 1944 şi 1948.  

-1963 – Compania Ford a lansat mașina Mustang.

-1964 – Geraldine Mock a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii.

-1969 – Alexander Dubček, părintele „Primăverii de la Praga”, a fost înlocuit în funcția de prim-secretar al CC al PC din Cehoslovacia de către Gustav Husak.

-1970 – Nava spaţială „Apollo 13”,  care a suportat un eşec, s-a întors pe Terra în siguranţă.

-1975 – Războiul Civil Cambodgian se sfârşeşte: Kmerii Roşii au preluat puterea la Phnom Penh, instituind cel mai cumplit regim de teroare din sec. XX, care a plasat Cambodgia în umbra istoriei contemporane.

-1982 – Patriaţia Constituţiei canadiene in Ottawa prin Proclamaţia Reginei Elisabeta a II-a,  care domină şi Canada.  

1986 – Războiul de trei sute şi treizeci de ani dintre Olanda şi Insulele Scilly s-a terminat.

-1991 -Delegației Parlamentului României s-a acordat statutul de „delegație asociată” la Adunarea Atlanticului de Nord (din 14 noiembrie 1998, Adunarea Atlanticului de Nord și-a schimbat numele în Adunarea Parlamentară a NATO).

-2003 – Preşedintele Ion Iliescu şi premierul Adrian Năstase au asistat, la Atena, la ceremonia semnării tratatelor de aderare la Uniunea Europeană a celor zece state invitate să devină membre UE începând cu 1 ianuarie 2004.

-2007 – A murit cântăreţul român Gil Dobrică (n. 14 februarie 1946).

-2008 – A murit actriţa britanică Hazel Court, supranumită „regina filmelor horror”. A apărut în filme de groază populare în anii ‘50 – ‘60, alături de staruri precum Boris Karloff şi Vincent Price, a murit. (n. 10 februarie 1926).

-2010 – A murit fostul jucător al echipei Rapid, Alexandru Neagu (19 iulie 1948).

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: