Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 16 februarie

Published

on

Zile trecute – 46

Zile rămase – 319

Soarele răsare – 07.15

Soarele apune – 17.45

Zodia – Vărsător

Calendar ortodox – Sf. Sfințiți Mc. Pamfil, preotul, și Valent, diaconul; Sf. Ier. Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului 

Calendar catolic – DUMINICA a 6-a de peste an; Ss. Pamfil și îns. m.

Lituania – Ziua națională – Aniversarea proclamării independenței (1918)  

-1646 – Are loc bătălia de la Torrington, din cadrul primului război civil englez. Forțele parlamentare conduse de Thomas Fairfax au obținut victoria punând capăt rezistenței regaliste în vestul țării.

-1699 – Prima diplomă leopoldină ce recunoaștea clerului greco-catolic aceleași privilegii de care se bucurau și preoții catolici.

-1742 – Spencer Compton, Conte de Wilmington, devine prim-ministru britanic.

-1875 – Are loc prima ședință publică a Societății Studenților în Medicină. Societatea Studenților în Medicină din București, cunoscută și sub abrevierile SSM sau SSMB, a fost înființată la 1 ianuarie/13 ianuarie 1876, la 6 ani după întemeierea Facultății de Medicină din București și la 18 ani după prima societate științifică a medicilor din București.

-1918 – Consiliul Lituaniei a adoptat Declarația de Independență, prin care cerea crearea unui stat lituanian democratic.

-1923 – La Geneva s-au pus bazele noului pact al Micii Înțelegeri.

-1923 – Mormântul faraonului Tutankamon a fost inclus în circuitul turistic egiptean.

-1926 – Înființarea Fundației Culturale „Regele Ferdinand I”.

-1930 – Federația Română de Fotbal s-a afiliat la Federația Internațională a Asociațiilor de Fotbal (FIFA).

-1935 – A fost adoptată Legea pentru înființarea Monetăriei Naționale.

-1959 – Fidel Castro a preluat conducerea Cubei.   

-1968 – România a renunțat la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni și raioane și a reînființat unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul; au fost organizate 39 de județe, plus municipiul București.   

-1976 – S-a desemnat, la Barcelona, de către reprezentanții a 12 state mediteraneene, „Convenția pentru protecția Mediteranei împotriva poluării”.

-1985 – Șeicul Ibrahim al-Amin face public manifestul grupării islamice Hezbollah, ce luase recent ființă, pe fondul războiului din Liban.  

-2004 – O echipă internaţională de astronomi a descoperit galaxia cea mai îndepărtată cunoscută pînă în prezent, a cărei lumină, percepută acum, a fost emisă pe cînd Universul se afla la începuturi.

-2005 – A intrat în vigoare Protocolul de la Kyoto, după ratificarea sa de către Rusia.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: