Azi despre ieri
Azi despre ieri – 16 ianuarie 2020
Joi, 16 ianuarie
Zile trecute – 15
Zile rămase – 351
Soarele răsare – 07.48
Soarele apune – 17.03
Zodia – Capricorn
Calendar ortodox – Cinstirea lanțului Sf. Apostol Petru; Sf. Mc. Danact citețul
Calendar catolic – Sf. Marcel I, pp.
-27 î.Hr. – Octavianus a primit titulatura sacrală de „Augustus” și a adoptat titulatura de „Imperator Caesar Augustus divi filius”.
-1547 – Ivan cel Groaznic a fost încoronat țar al Rusiei.
-1556 – Filip al II-lea devine rege al Spaniei.
-1605 – Prima ediție a „El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes este publicată la Madrid, Spania.
-1632 – Are loc ședința de anatomie ținută la Amsterdam, între breasla chirurgilor; corpul este al unui criminal executat prin spânzurare (Adriaan Adriaanszoon, sub pseudonimul de „Aris Kindt”). Rembrandt va picta în același an „Ora de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”.
-1885 – Apare noul organ de presă junimist „România liberă”, ce reflectă grupul junimist intrat în Camere la alegerile din noiembrie 1884.
-1920 – Intră în vigoare un amendament la Constituția SUA care interzice fabricarea și consumul băuturilor alcoolice („Legea prohibiției”), în vigoare până la 5 decembrie 1933. Autoritățile estimează că aproximativ 10.000 de oameni au murit în timpul Prohibiției din cauza alcoolului contrafăcut, dar și a guvernului, care a pus otravă în sticle – într-o încercare disperată de a-i speria pe consumatori, conform cărții „The Poisoner’s Handbook: Murder and the Birth of Forensic Medicine in Jazz Age New York”, citată de Reuters.
-1924 – Eleftherios Venizelos devine prim-ministru al Greciei pentru a patra oară.
-1945 – În urma Convenției de Armistițiu, care stabilea, la articolul 11, reparațiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenția economică „asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operațiunile militare și ocuparea teritoriului sovietic”.
-1946 – George Călinescu începe la Facultatea de Litere din Universitatea București, cursul „Istoria literară ca știință inefabilă și sinteză epică” cu lecția de deschidere intitulată „Sensul clasicismului”.
-1965 – Reprezentanțele diplomatice ale României și Danemarcei sunt ridicate la nivel de ambasadă.
-1969 – Studentul ceh Jan Palach în vârstă de 20 de ani își dă foc, la Praga, lângă clădirea Muzeului Național, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice (n. 1948).
-1979 – În urma unor puternice manifestații, șahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul, ceea ce a dus la sfârșitul monarhiei în Iran.
-1991 – Lansarea operațiunii „Furtună în deșert” (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuweitului, invadat, la 2 august 1990, de Irak. Are loc primul atac aerian declanșat de coaliția internațională (SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Kuweit) împotriva Irakului.
-2000 – Eclipsă totală de soare. Vizibilitate maximă: SUA, Canada, America de Sud.
-2005 – Românca Adriana Iliescu (67 de ani) este cea mai vârstnică femeie din lume care dă naștere unui copil.
-2006 – Ellen Johnson Sirleaf depune jurământul ca noul președinte al Liberiei. Ea devine prima femeie din Africa aleasă ca șef al statului.
Foto: Dan Păsărin
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.