Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 17 iunie 2016

Published

on

Vineri, 17 iunie

Zile trecute – 168

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 198

Soarele răsare – 5.31

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 21.03

 

GemeniZodia – Gemeni

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Odovania praznicului Înălțării Domnului; Sf. Mc. Manuil, Savel şi Ismail; Isavru, Inochentie, Felix şi Peregrin (Dezlegare la pește)

 

 

 

catolicCalendar catolic  – Ss. Nicandru şi Marcian, m.

 

 

 

IslandaSărbători naţionale – Islanda

 

 

 

 

 

 

-1474 – Călugărul Nicodim de la mânăstirea Neamț a terminat „Tetraevangheliarul”, lucrare vestită pentru miniaturile sale și pentru că în el se află portretul lui Ștefan cel Mare, dăruit de către domnitor mănăstirii Humor; de aici denumirea actuală „Tetraevangheliarul de la Humor”.

-1579 – Corsarul şi exploratorul britanic Sir Francis Drake a ancorat în golful de pe coasta vestică a Americii care, două sute de ani mai târziu, avea să fie rebotezat, de către spanioli, San Francisco.

-1703 – S-a născut John Wesley, evanghelistul britanic, iniţiator al cultului metodist pe care l-a exportat în Statele Unite ale Americii.

-1818 – S-a născut Charles Gounod, compozitor francez cunoscut pentru opera sa „Faust”.

-1867 – Medicul britanic Joseph Lister, pionierul anti-septicelor, a extirpat un sân canceros al surorii sale Isabella utilizând, ca dezifectant, acid carbonic.

-1910 – Primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe Dealul Cotrocenilor.

-1923 – S-a înfiinţat Oficiul Naţional de Educaţie Fizică (O.N.E.F.).

-1925 – Apare Legea pentru organizarea şi exploatarea căilor ferate, prin care C.F.R. capătă un început de autonomie administrativă şi financiară.

-1925 – A murit Anghel Saligny, inginer constructor român care a proiectat, printre altele, podul de la Cernavodă.

-1940 – Radiodifuziunea Franceză transmite discursul lui Philippe Petain, președinte al Consiliului de Miniștri, în care se cerea poporului francez să predea armele în lupta cu armatele naziste: „Cu inima strânsă, vă spun astăzi ca trebuie să încetăm lupta.” La 22 iunie 1940  a fost încheiat armistițiul între Franța și Germania.

-1970 – Edwin Land a patentat celebrul său aparat de fotografiat Polaroid care scoate fotografia în câteva secunde de la declanşare.

-1977 – Inaugurarea lucrărilor de construcție a uzinei de autoturisme de mic litraj „Oltcit” de la Craiova (cooperare româno-franceză).

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

%d blogeri au apreciat: