Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 17 iunie 2019

Published

on

Luni, 17 iunie

Zile trecute – 167

Zile rămase – 198

Soarele răsare – 5.31

Soarele apune – 21.03

Zodia – Gemeni  

Calendar ortodox –

Sfânta Treime

Calendar catolic  – Ss. Nicandru şi Marcian, m.

Sărbători naţionale – Islanda

-1473 – Călugărul Nicodim de la mânăstirea Neamț a terminat „Tetraevangheliarul”, lucrare vestită pentru miniaturile sale și pentru că în el se află portretul lui Ștefan cel Mare, dăruit de către domnitor mănăstirii Humor; de aici denumirea actuală „Tetraevangheliarul de la Humor”.

-1579 – Corsarul şi exploratorul britanic Sir Francis Drake a ancorat în golful de pe coasta vestică a Americii care, două sute de ani mai târziu, avea să fie rebotezat, de către spanioli, San Francisco.

-1703 – S-a născut John Wesley, evanghelistul britanic, iniţiator al cultului metodist pe care l-a exportat în Statele Unite ale Americii.

-1818 – S-a născut Charles Gounod, compozitor francez cunoscut pentru opera sa „Faust”.

-1867 – Medicul britanic Joseph Lister, pionierul anti-septicelor, a extirpat un sân canceros al surorii sale Isabella utilizând, ca dezifectant, acid carbonic.

-1885 – A sosit la New York, la bordul Fregatei franceze Isère, Statuia Libertăţii, simbol al SUA. Monumentul este un cadou al Franţei făcut Statelor Unite cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenţei.

-1910 – Primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe Dealul Cotrocenilor.

-1923 – S-a înfiinţat Oficiul Naţional de Educaţie Fizică (O.N.E.F.).

-1925 – Apare Legea pentru organizarea şi exploatarea căilor ferate, prin care C.F.R. capătă un început de autonomie administrativă şi financiară.

-1925 – A murit Anghel Saligny, inginer constructor român care a proiectat, printre altele, podul de la Cernavodă (n. 19 aprilie 1854). Academician, inginer constructor, ministru și pedagog român, este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești.

-1940 – Radiodifuziunea Franceză transmite discursul lui Philippe Petain, președinte al Consiliului de Miniștri, în care se cerea poporului francez să predea armele în lupta cu armatele naziste: „Cu inima strânsă, vă spun astăzi ca trebuie să încetăm lupta.” La 22 iunie 1940 a fost încheiat armistițiul între Franța și Germania.

-1970 – Edwin Land a patentat celebrul său aparat de fotografiat Polaroid care scoate fotografia în câteva secunde de la declanşare.

-1977 – Inaugurarea lucrărilor de construcție a uzinei de autoturisme de mic litraj „Oltcit” de la Craiova (cooperare româno-franceză).

-1988 – Microsoft a lansat pe piaţă MS DOS 4.0.

%d blogeri au apreciat: