Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 17 iunie

Published

on

Zile trecute – 197

Zile rămase – 168

Soarele răsare – 05.47

Soarele apune – 20.56

Zodia – Rac

Calendar ortodox – Sf. Mare Mc. Marina; Sf. Ier. Eufrasie, episcopul Ionopolei

Calendar catolic – Ss. Alexie, cerșetor; Marcelina, fc.

Irak – Aniversarea Proclamării Republicii / Coreea de Sud – Ziua Constituţiei / Japonia: Festivalul Gion Matsuri în Kioto

-1393 – Turcii otomani cuceresc Ţaratul Tîrnovo, stăpânit de Ivan Şişman, ţarat pe care îl transformă în paşalâc, posesiunile lui Mircea cel Bătrân de la sud de Dunăre intrând în stăpânirea Imperiului otoman care devine, pe linia Dunării, vecin cu Ţara Românească;

-1790 – A murit Adam Smith, economist scoţian şi autor al volumului de teorie generală a economiei „Avuţia naţiunilor” (1776).

-1815 – Naşterea doctorului Iuliu Baraş, întemeietorul primului spital de copii din Bucureşti.

-1821 – Lupta de la Slobozia. Cetele de panduri, rămase fără Tudor Vladimirescu, au fost înfrânte de turci. Printre cei luaţi prizonieri se afla şi Papa, fratele lui Tudor Vladimirescu. Este sfârşitul revoluţiei.

-1914 – Reprezentanţii Antantei fac cunoscut Guvernului român acordul ţărilor lor privind unirea Transilvaniei cu România, în schimbul participării României la război împotriva Puterilor Centrale.

-1917 – Familia regală britanică îşi schimbă denumirea din „dinastia de Saxa-Coburg-Gotha” în „familia de Windsor” de teama faptului că prima sintagmă amintea prea mult de originea ei germană.

-1918 – A fost executat, alături de famila sa, ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov. Asasinat de către bolşevici la ordinul lui Lenin, ultimul ţar a fost canonizat, pe data de 4 august 2000, drept sfânt al bisericii ortodoxe ruse.

-1931 – Legea privind autonomia universitară în România. Legea prevedea și transformarea „Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică” în „Academia de Muzică și Artă Dramatică”.

-1935 – S-a născut Donald Sutherland, actor canadian de cinema, care a jucat în lung-metrajul MASH (Cpt. Benjamin Franklin „Hawkeye” Pierce).

-1945 – A început conferinţa de pace de la Postdam la care au participat Stalin, Churchill şi Truman care au pus bazele viitoarei dezvoltări a lumii în perioada de după război.

-1955 – A fost inaugurat, cu mult fast, în prezența a peste 30.000 de vizitatori veniți de pretutindeni, în sudul orașului Los Angeles, SUA, parcul de distracții  „Disneyland”. Ceremonia a fost transmisă în direct de televiziune. Disneyland a fost cel mai căutat parc de distracții din lume, având aproape 600 de milioane de vizitatori din 18 iulie 1955. În 2009, 15.9 milioane de persoane au vizitat parcul făcându-l al doilea cel mai vizitat din lume în anul calendaristic respectiv.

-1968 – Are loc premiera filmului de animaţie „Submarinul galben” produs de trupa britanică The Beatles.

-1976 – La Montreal (Canada) a început a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară. Gimnasta Nadia Comăneci a obținut trei medalii de aur, iar România a ocupat locul nouă pe națiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint și 14 de bronz. (17 iulie – 1 august).

-1980 – Au fost inaugurate lucrările de construcție a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

-2014 – Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines se prăbuşeşte în Ucraina, la 50 km de graniţa cu Rusia. Au murit 298 de oameni, dintre care 283 erau pasageri şi 15 făceau parte din echipajul avionului.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: