Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 18 februarie

Published

on

Zile trecute – 48

Zile rămase – 317

Soarele răsare – 07.12

Soarele apune – 17.48

Zodia – Vărsător

Calendar ortodox – Sf. Ier. Leon, episcopul Romei 

Calendar catolic – Sf. Francisc Regis Clet, pr. m.; Fer. Ioan de Fiesole (Fra Angelico)

Gambia – Ziua națională – Aniversarea proclamării independenței (1965)

-1395 – Regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a acordat privilegii comerciale negustorilor brașoveni.

-1563 – Franța este zguduită de atentatul asupra Ducelui de Guise, cel mai înfocat nobil catolic ostil toleranței față de protestanți. François de Guise atins de un glonț va muri șase zile mai târziu.

-1790 – A apărut, la Iași, periodicul de limbă franceză „Courier de Moldavie”, primul ziar tipărit pe teritoriul țării noastre (până în aprilie 1790).

-1854 – A început construirea liniilor de telegraf electric București-Giurgiu, București-Ploiești-Brașov, Timișoara-Lugoj-Orșova, făcându-se astfel legătura între liniile telegrafice din Principate și cele din Transilvania.  

-1929 – A avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română (cu piesa într-un act „Ce ştie satul?” de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu).

-1929 – La Hollywood, California au fost decernate primele trofee ale Academiei Americane de Film.

-1930 – Descoperirea celei de-a noua planete a systemului solar – Pluto – de către americanul Clyde Tombaugh de la Observatorul Lowell, aflat la Flagstaff, statul Arizona.

-1941 – Pentru a asigura ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941, generalul Ion Antonescu a inițiat o serie de decrete printre care și Decretul din 18 februarie 1941 prin care instituțiile și întreprinderile mai importante din țară au fost militarizate, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată.

-1952 – Grecia și Turcia au aderat la NATO.  

-2001 – Agentul FBI Robert Hanssen este arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. În cele din urmă este condamnat la închisoare pe viață.

-2004 – Paleontologii clujeni au descoperit în zona Haţeg scheletul unei păsări care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani, în Cretacicul terminal, precum şi fragmente de ouă fosilizate.

-2005 – Hăituirea și vânătoarea vulpilor, una din distracțiile preferate ale nobilimii, este interzisă în Anglia și Țara Galilor.

-2006 – Are loc cel mai mare concert al trupei „The Rolling Stones”, în fața a aproximativ 1,5 milioane de oameni pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: