Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 19 iunie 2019

Published

on

Miercuri, 19 iunie

Zile trecute – 168

Zile rămase – 197

Soarele răsare – 05.30

Soarele apune – 21.03

Zodia – Gemeni 

Calendar ortodox – Sf. Ap. Iuda, rudenia Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare (Harți)

Calendar catolic  – Ss. Romuald, abate*; Iuliana Falconieri, fc.

-1623 – S-a născut Blaise Pascal, matematician şi filosof francez, inventator al primelor maşini de calculat şi al presei hidraulice. (d. 10 august 1662).

-1807 – Are loc lupta dintre ruşi şi turci, de la Malainiţa, încheiată cu victoria armatei ruse, unde o contribuţie însemnată au avut-o pandurii olteni care luptau alături de armata rusă condusă de generalul Isaev.

-1846 – Are loc primul meci oficial de baseball, la New Jersey, între echipele New York Nine şi gazde, Knickerbocker Club.

-1857 – La Paris, a fost încheiat un Tratat între Austria, Franţa, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman, cu privire la frontiera dintre acesta din urmă şi Rusia, prin care s-a hotărât ca Delta Dunării şi Insula Şerpilor să fie repuse sub suveranitatea Porţii Otomane, în loc de a fi alipite Moldovei.

-1866 – Apare „Legea asupra taxelor vamale”, prima organizare vamală a Principatelor Unite.

-1899 – S-a născut George Călinescu, personalitate a culturii române, critic şi istoric literar, membru al Academiei Române. A realizat monumentala „Istorie a literaturii române de la origini până în prezent” şi studii de referinţă despre scriitori români precum Mihai Eminescu şi Ion Creangă. (romane: „Enigma Otiliei”, „Scrinul negru”, „Bietul Ioanide”) (m.12 martie 1965).

-1906 – S-a născut Ernst Boris Chain, biochimist german născut la Berlin, cercetător la Oxford, care a purificat penicilina descoperită de Alexander Fleming.

-1906 – S-a deschis, în parcul din Dealul Filaretului (actual „Carol I”), „Expoziția generală română”, dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I (1866-1914).

-1923 – Apare „Legea pentru statutul funcţionarilor publici” care abrogă orice legi, regulamente şi dispoziţii din întreg teritoriul României, contrare acestui statut.

-1947 – S-a născut Salman Rushdie, romancier britanic de origine indiană, al cărui volum, „Versetele satanice” a determinat ameninţarea acestuia cu moartea de către fundamentaliştii islamici.

-1953 – Soții Julius și Ethel Rosenberg  au fost executați, în SUA, sub acuzația că au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice. Condamnați în 1951, au fost ultimii americani executați pentru spionaj. Procesul de spionaj al secolului a durat numai două zile și a declanșat în întreaga lume, în contextul „războiului rece”, manifestații antiamericane. În 1993, cei doi au fost achitați, în urma procesului de revizuire deschis de cei doi copii ai soților Rosenberg.

-1956 – Marilyn Monroe se căsătorește cu scriitorul Arthur Miller. 

-1960 – Compania Daimler a fost achiziţionată de firma britanică Jaguar Motors.

-2001 – A fost realizat, pentru prima dată în România și în Europa Centrală și de Est, la Institutul de Boli Cardiovasculare Fundeni din București, un transplant de inimă artificială de ultimă generație „Novacor” – un sistem montat la nivelul abdomenului bolnavului.

-2001 – S-a redeschis, pentru public, Muzeul figurilor de ceară (muzeul Grevin din Paris), după șase luni de lucrări de restaurare, primele de la inaugurarea sa în 1882; printre cele 80 de noi exponate se numără și statuile actorului Arnold Alois Schwarzenegger, designerului Jean-Paul Goultier, cântărețului Ray Charles.  

-2014 – Prințul Felipe, singurul fiu al regelui Juan Carlos I și fost Prinț de Asturia, a urcat pe tronul Spaniei sub numele de regele Felipe al VI-lea.