Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 19 noiembrie 2016

Published

on

Sâmbătă, 19 noiembrie

Zile trecute – 323

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 43

Soarele răsare – 07.17

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 16.45

ScorpionZodia – Scorpion

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sfântul Prooroc Avdie; Sf. Sfințit Mc. Varlaam

 

 

 

catolicCalendar catolic – Sf. Abdia, profet

 

 

 

ziua-internationala-a-barbatuluiZiua Internaţională a Bărbatului 

 

 

 

ziua-cercetatorului-si-proiectantuluiRomânia: Ziua Cercetătorului şi Proiectantului

 

 

principatul-monacoMonaco – Sărbatoarea națională a Principatului Monaco

 

 

 

puerto-ricoPuerto Rico – Descoperirea insulei Puerto Rico (1493) 

 

 

 

 

-1377 – Prima atestare documentară a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342-1382), prin care brașovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca și cheltuiala lor proprie”. 

-1493 – Cristofor Columb descoperă Porto Rico. 

-1703 – Omul cu masca de fier, legendarul prizonier politic francez, moare la Bastilia. 

-1711 – S-a născut savantul rus Mihail Lomonosov. A formulat legea conservării materiei şi a intuit-o pe cea a conservării energiei. Este creatorul odei, ca specie literară, în literatura rusă şi este considerat ca fiind unul dintre făuritorii limbii literare ruse („Epistola despre regulile prozodiei ruse”, „Retorica”) (m. 15 aprilie 1765).

-1819 – Este inaugurat Muzeul Prado din Madrid.

-1861 – Se încheie Conferinţa natională a fruntașilor politici români din Banat, ţinută la Timişoara, la care se adopta o moţiune prin care se cere autonomia Banatului faţă de Ungaria, teritoriul acestuia urmând să fie numit „Căpitanatul român” sau să fie încorporat Transilvaniei (devenită autonomă).

-1912 – Se naşte omul de ştiinţă George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, membru de onoare al Academiei Române. A descoperit ribozomii şi a descris sistemul şi funcţiile membranelor intracelulare. Din 1946 se stabileşte în SUA, obţinând în 1952 cetăţenia americană. A fost preşedinte de onoare al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Arta a Academiei Române (m. 8 octombrie 2008).

-1942 – Al Doilea Război Mondial: Bătălia de la Stalingrad – forţele ruseşti sub comanda generalului  Georgy Zhukov lansează operaţiunea „Uranus”, contraatacând şi întorcând soarta bătăliei în favoarea trupelor sovietice.

-1946 – Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate „libere și nestingherite”, care au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de guvernul Petru Groza care a anunţat victoria Blocului Partidelor Democratice.  

-1969 – Programul Apollo: „Apollo 12” – astronauții americani Charles Conrad şi Alan Bean aselenizeză în Oceanul Furtunilor şi devin astfel a 3-a, respectiv a 4-a persoană care păşeşte pe Lună. 

-1969 – Fotbalistul brazilian Pelé (Edson Arantes do Nascimento) marchează cel de-al 1.000-lea gol. În total Pelé a marcat 1281 de goluri în 1363 de meciuri.

-1977 – Preşedintele egiptean Anwar El Sadat devine primul lider arab al Orientului Mijlociu care a efectuat o vizită oficială în Israel. 

-1985 – Războiul Rece: La Geneva, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, şi liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se întâlnesc pentru prima dată.

-1998 – Tabloul lui Vincent van Gogh, „Portretul artistului fară barbă” este vândut la licitație pentru suma record de 71,5 milioane de dolari.

-1999 – China lansează prima sa navă spațială, Shenzhou 1.

-2001 – Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat victoria oficială în primele alegeri libere dupa războiul din fosta Iugoslavie a Ligii Democratice din Kosovo, LDK, şi a naţionalistului albanez moderat Ibrahim Rugova, care a obţinut 46,29 de procente în alegerile legislative.

-2002 – A încetat din viaţă prinţul Alexandre de Merode, membru al Comitetului Internaţional Olimpic din anul 1964. Alexandre de Merode a creat Comisia medicală a CIO în anul 1967, al cărei preşedinte a fost până la moartea sa. (n. 24 mai 1934).

 

 

 

Foto: Dan Păsărin

 

 

ULTIMA ORĂ

Regional13 ore ago

„FĂRĂ BARIERE – TOT ADEVĂRUL DESPRE DROGURI”, la Craiova

În această după amiază, Casa Studenților din Craiova a fost gazda evenimentului „FĂRĂ BARIERE – Tot adevărul despre droguri”. Manifestarea...

Regional13 ore ago

Universitatea Craiova – CFR Cluj: Meci de top în Superliga României

Universitatea Craiova se pregătește pentru un meci crucial în lupta pentru titlu în Superliga României, întâlnind joi, 25 aprilie, pe...

Sport13 ore ago

FCU Craiova remizează 0-0 cu FC Voluntari: Trică explică de ce echipa nu a obținut victoria

FCU Craiova a remizat, scor 0-0, în compania echipei FC Voluntari, într-o partidă susținută ieri pe stadionul „Anghel Iordănescu“. A fost...

Regional13 ore ago

Spectacol extraordinar și concurs cu peste 600 de tineri gorjeni în 25 de ansambluri

În perioada 26-27 aprilie, Târgu Jiu găzduiește cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Jocului și Portului Gorjenesc pentru Tineret ,,Liviu...

technology computer display business technology computer display business
Regional14 ore ago

Instituirea zilei de 11 aprilie ca ”Ziua educației financiare”

           În data de 25 aprilie 2024, la sediul I.S.J. Dolj, ora 11:00, Inspectoratul Școlar Județean Dolj va premia unitățile...

Regional14 ore ago

Arta și creația înfloritoare la Târgul de Paște din Dolj: Expoziții și ateliere de pictură

Centrul Creației Populare Dolj prezintă expoziții, ateliere, paradă de modă la Târgul de Paște și la Galeriile „Cromatic“. Vor fi pânze cu...

Regional14 ore ago

Tragedie pe DN 6: Accident rutier în Răcarii de Sus, o persoană decedată și una rănită

După-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a fost alertat cu privire la un accident grav...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON