Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 2 august 2018

Published

on

Joi, 2 august

Zile trecute – 213

 

 

 

 

 

Zile rămase – 152

Soarele răsare – 06.04

 

 

 

 

Soarele apune – 20.39

Zodia – Leu

 

 

 

Calendar ortodox – Aducerea moaștelor Sf. Intâi Mc. și Arhid. Ștefan; Dreptul Gamaliei; Binecredinciosul împărat Iustinian cel Mare

 

 

Calendar catolic  – Ss. Eusebiu de Vercelli, ep.*; Petru Iulian Eymard,  pr. (Porțiuncula)

 

 

Ziua națională a Macedoniei

 

 

 

 

 

-338 î.Hr. – Bătălia de la Cheroneea dintre macedonenii lui Filip al II-lea și atenieni.

-216 î.Hr. – O armată cartagineză condusă de Hannibal a învins o armată romană superioară numeric în bătălia de la Cannae, în Apulia.

-1776 – Se semnează Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii.

-1830 – Carol al X-lea al Franței abdică în favoarea nepotului său Henri, Duce de Bordeaux. Totuși, Camera Deputaților controlată de liberali a refuzat să-l confirme pe ducele de Bordeaux drept Henric al V-lea votându-l pe ducele de Orléans, Ludovic-Filip drept rege al Franței.

-1891 – S-a născut Mihail Jora, compozitor şi dirijor, membru titular al Academiei Române, profesor şi Rector al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti. Şi-a numit cele peste o sută de partituri „Cântece”, pentru a sugera caracterul românesc şi particularităţile specifice care despart aceste lucrări de tradiţia liedului german, reprezentat în special de compoziţiile lui Schubert, Schumann şi Brahms. A murit la data de 10 mai 1971.

-1923 – Calvin Coolidge își începe mandatul ca cel de-al 30-lea președinte al Statelor Unite.

-1929 – Se înființează Regia Autonomă a Porturilor și Căilor de Comunicație pe Apă (PCA) care ia în exploatare și administrare căile de comunicație pe apă, porturile, vasele aferente, instalațiile de orice fel ș.a..

-1932 – S-a născut Peter O’Toole (Peter Seamus Lorcan O’Toole), actor britanic (d. 14 decembrie 2013).

-1934 – Președintele Germaniei, Paul von Hindenburg, moare la Neudeck, Adolf Hitler își asumă titlul de Fuhrer și Cancelar al Germaniei. Hitler a dus o politică de pregătire şi de declanşare a celui de al Doilea Război Mondial, precum şi de punere în aplicare a unui plan naţionalist şi rasist de exterminare în masă a evreilor şi altor „indezirabili” din Europa, precum şi de lichidare a adversarilor politici din Germania. (d. 30 aprilie 1945).

-1939 – Albert Einstein și Leo Szilárd scriu o scrisoare președintelui Franklin D. Roosevelt, îndemnându-l să înceapă proiectul Manhattan pentru a dezvolta o armă nucleară.

-1940 – Stalin semnează un decret abuziv (fără niciun fel de consultare a locuitorilor regiunii) de crearea a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească pe o parte din pământul românesc ocupat cu forța de Armata Roșie.

-1943 – S-a născut Stere Gulea, regizor și scenarist român.

-1951 – S-a născut Marcel Iureș, actor român de teatru și film.

-1953 – Se fondează Stadionul Național din București.

-1969 – Vizita lui Richard Nixon (primul președinte american la București) în România.

-1985 – Inaugurarea crucișătorului „Muntenia”, construit la Șantierul naval din Mangalia.

-1990 – Irakul a invadat Kuweitul, declanșând războiul din Golf.

-1994 – Se promulgă Legea privind asociațiile salariaților și membrilor conducerii societăților comerciale care se privatizează.

-1995 – Atentat nereușit asupra președintelui Georgiei, Eduard Șevarnadze.

-1997 – La Catedrala greco-catolică „Sfânta Treime” din Blaj sunt depuse osemintele marelui iluminist român Ioan Inocențiu Micu (Klein), personalitate marcantă a Școlii Ardelene, aduse de la Roma după 230 de ani de la moartea sa. Au loc cu acest prilej ceremonii religioase, cu participarea înalților prelați ai Bisericii greco-catolice.

 

 

 

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: