Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 20 decembrie 2019

Published

on

Vineri, 20 decembrie  

Zile trecute – 353

Zile rămase – 12

Soarele răsare – 07.48

Soarele apune – 16.38

Zodia – Săgetător

Calendar ortodox – Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei

Calendar catolic – Sf. Zefirin, pp. m.

-1191 – Prima atestare documentară a cetății Sibiului, într-un document emis de papa Celestin al III-lea.  

-1192 – Richard I al Angliei este capturat și luat prizonier de Leopold al V-lea al Austriei în timp ce era în drum spre Anglia după ce a semnat tratatul cu Saladin care a încheiat cea de-a Treia Cruciadă.

-1803 – Statele Unite au cumpărat provincia Louisiana de la oficialii francezi, cu 15 milioane de dolari.

-1842 – Obșteasca Adunare Extraordinară a Țării Românești a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu care a abdicat în iunie 1848.

-1915 – Prima audiție, la Ateneul Român din București, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, a primului poem simfonic românesc „Acteon” de Alfred Alessandrescu.

-1917 – Consiliul Comisarilor Poporului decretează înființarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluției (CEKA), prima organizație de poliție secretă din epoca modernă; mai târziu, aceasta va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB.  

-1937 – Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Țară câstigă poziția a treia, cu 66 de locuri în legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal și numește premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regală.

-1940 – A fost deschisă prima autostradă din California.  

-1946 – A fost etatizată Banca Națională a României, primul pas în preluarea controlului comunist asupra pârghiilor economice.

-1946 – Popularul film „It’s a Wonderful Life”  se lansează la New York.

-1973 – A fost inaugurată noua clădire a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București.

-1985 – Papa Ioan Paul al II-lea anunță instituirea Zilei Mondiale a Tineretului.

-1987 – Feribotul de pasageri „MV Doña Paz”, care se îndrepta către capitala statului Filipine, s-a ciocnit cu petrolierul „Vector” în strâmtoarea Tablas, în apropiere de Marinduque. Scufundarea navei a dus la pierderea a 4.341 de vieți omenești; doar 24 de persoane au supraviețuit. Este considerat cel mai mare dezastru maritim pe timp de pace.

-1989 – Întors în ţară din Iran, Nicolae Ceauşescu emite un decret prezidenţial pentru constituirea stării de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş, ca urmare a „gravei încălcări a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism şi de distrugere a unor bunuri obşteşti”. Într-o intervenție televizată a calificat evenimentele de la Timișoara drept opera unor „huligani”, respectiv a unor „grupuri fasciste și antinaționale”.

-1997 – A avut loc premiera filmului „La vita é bella” (regia Robert Begnini) distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului și cu trei Premii Oscar.

-1999 – Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, a revenit sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, cu statutul de Regiune Administrativă Specială.

-2000 – Ion Iliescu a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al României.

-2004 – Traian Băsescu a depus primul jurământ de președinte al României.

-2004 – Un grup de hoți au furat 50 de milioane de dolari în lire sterline de la Banca Nordică din Belfast, Irlanda de Nord. Jaful este considerat unul dintre cele mai mari din istoria Regatului Unit.

-2007 – Elisabeta a II-a (n. 21 aprilie 1926, Londra) devine cel mai în vârstă monarh al Regatului Unit, surclasând-o pe regina Victoria, care a trăit 81 de ani, 7 luni și 29 de zile.

Foto: Octavian Dobrișan