Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 20 mai 2016

Published

on

Vineri, 20  mai

Zile trecute – 140

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 226

Soarele răsare – 05.43

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 20.42

 

TaurZodia – Taur

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi  (Dezlegare la pește)

 

 

 

catolicCalendar catolic – Ss. Bernardin din Siena, pr.* ; Lidia

 

 

 

Ziua Internationala a MetrologieiZiua Internațională a Metrologiei

 

 

 

CamerunZiua națională a statului Camerun

 

 

 

 

 

 

-325  – Are loc primul Conciliu de la Niceea.

-1498 – Expediția lui Vasco da Gama a atins țărmul indian, deschizând un nou drum maritim.

-1521 – Are loc bătălia de la Pamplona în timpul războiului dintre Spania și Franța.

-1595 – Delegația munteană încheie, la Alba Iulia, tratatul de suzeranitate a principelui Transilvaniei, Sigimund Bathory asupra Țării Românești.

-1865 – A fost inaugurată, la București, prima expoziție națională de produse agricole și industriale românești, organizată din inițiativa lui Ion Ionescu de la Brad și a lui Petre S. Aurelian.

-1875 – A fost semnată, la Paris, Convenția Metrului, tratat prin care s-a promovat Sistemul Internațional de Unități de Măsură (tratat la care România  va adera la 10/22 martie 1883)

-1882 – Se formează „Tripla Alianță” între Germania, Austro-Ungaria și Italia.

-1902 – Cuba își câștigă independența față de Statele Unite.

-1920 – S-a inaugurat Opera Română din Cluj, cu opera „Aida”, de Giuseppe Verdi.

-1927 – Charles Augustus Lindberd, pilot din Detroit, a efectuat primul zbor fără escală peste Oceanul Atlantic,  la bordul unui avion monoplan. Charles Augustus Lindbergh, Jr. (04.02.1902-26.08.1974), cunoscut și ca „Lucky Lindy” (Norocosul Lindy) sau „The Lone Eagle” (Vulturul solitar), a fost un pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor solo non-stop transatlantic în 1927.

Conform unor opinii, Lindbergh și-ar fi stricat enormul renume pe care l-a cucerit datorită performanțelor sale de aviator, prin implicarea puternică în mișcarea menită să împiedice intrarea Statelor Unite ale Americii în cel de-al Doilea Război Mondial.   După alte opinii, Lindbergh ar fi dovedit patriotism și deosebit curaj prin susținerea unei cauze pe care el o considera justa în ciuda pierderii suportului publicului.

-1940 – Primii prizonieri sosesc în noul lagăr de concentrare la Auschwitz.

-1960 –  Filmul „La Dolce Vita”, regizat de Federico Fellini primește „Palme d’Or” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

-1989 – Masacrul din Piața Tiananmen: Autoritățile chineze declară legea marțială în fața demonstrațiilor pro-democrație.

-1990 – Primele alegeri libere în România de după cel de-Al Doilea Război Mondial, încheiate cu victoria foștilor comuniști (FSN) și alegerea lui Ion Iliescu în funcția de președinte al României.

-2005 – La cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, filmul lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu” a obținut premiul „Un Certain Regard”.

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: