Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 21 aprilie

Published

on

Zile trecute – 111

Zile rămase – 254

Soarele răsare – 6.20

Soarele apune – 20.09

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Sf. Ier. Teodor Sicheotul, episcopul Anastasiopolei (Harți)

Calendar catolic – Ss. Soter şi Caius, pp; Leonida, m.

Ziua Planetei Pământ. Marcată pentru prima dată în 1970, Ziua Plantei Pământ a fost inițiată de senatorul american Gaylord Nelson și celebrată, inițial, doar pe teritoriul SUA. Din 1990, datorită eforturilor depuse de activistul Denis Hayes, Ziua Planetei Pământ a început să fie organizată la nivel internațional, în peste 140 de țări.

-1500 – Navigatorul portughez Pedro Alvares Cabral a descoperit Brazilia.

-1529 – Spania și Portugalia încheie un tratat la Zaragoza, prin care își împărțeau coloniile din emisfera estică.

-1866 – A avut loc primul concert simfonic din Bucureşti, la Teatrul cel Mare, sub conducerea lui Eduard Wachmann (în program, lucrări de Beethoven, Mozart, Haydn).

-1913 – „Pravda”, „vocea” Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi-a făcut apariţia în Petersburg.

-1850 – S-a născut poeta Veronica Micle. A publicat poezii, nuvele şi traduceri în revistele vremii şi un volum de poezii. Este cunoscută datorită legăturii cu poetul Mihai Eminescu (d. 3 august 1889).

-1915 – A avut loc primul atac cu gaze asfixiante, folosite de germani pe frontul din Flandra (în 1917, în jurul localităţii belgiene Ypres, vor fi utilizate pentru prima oară gazele toxice, iperita luându-şi numele de la acest oraş). La 13 ianuarie 1993, la Paris, se va semna „Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia”, intrată în vigoare la 29 aprilie 1997).

-1925 – Eveniment în lumea automobilisticii: uzinele „Ford” din Anvers au fabricat 50.000 de maşini în serie.

-1990 – După un miting electoral al PNŢCD (înaintea alegerilor din 20 mai), o parte dintre manifestanţi se baricadează în Piața Universităţii din Bucureşti (unul dintre locurile-simbol ale Revoluției anticomuniste din decembrie 1989), blocând (până la 13 iunie) circulaţia pe cele două artere principale ce străbat această zonă centrală a Capitalei; această acţiune social-politică a căpătat denumirea de „fenomenul Piaţa Universităţii”.

-1996 – Consiliul Naţional Palestinian şi-a deschis lucrările, după 32 de ani de exil.

-2005 – Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o înregistrare cu cei trei jurnalişti români răpiţi în Irak, postul susţinând că răpitorii cer retragerea trupelor române din Irak în patru zile, altfel vor ucide ostaticii.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: