Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 21 decembrie 2015

Published

on

Luni, 21 decembrie  

Zile trecute – 354

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 11

Soarele răsare – 07.49

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 16.39

 

SagetatorZodia – Săgetător

 

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Mc. Iuliana din Nicomidis; Sf. Mc. Temistocle

 

 

 

catolicCalendar catolic – Ss. Petru Canisiu, pr. înv. (*); Mihea, profet

 

 

 

 

François-Marie ArouetGândul zilei: „Cea mai înverșunată luptă este cu tine însuți. Te afli în ambele tabere.” (Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet, 21.11.1694-30.05.1778, scriitor și filozof al iluminismului francez)

 

 

 

-1846 – Robert Liston a realizat prima operație chirurgicală sub anestezie, la University College Hospital din Londra.

-1883 – A apărut volumul „Poesii”, de Mihai Eminescu, cu o prefață semnată de Titu Maiorescu, singurul tipărit în timpul vieții poetului; cuprinde 64 de poezii.

-1891 – A fost jucat primul meci de baschet, sport inventat de către americanul James E. Naismith, profesor de educație fizică la colegiul Springfield din Massachusetts.

-1898 – Marie și Pierre Curie descoperă radiul.

-1913 – A apărut, la New York, primul careu de cuvinte încrucișate semnat de britanicul A. Wynne.

-1927 – Prin lege, s-a înființat legația română de la Rio de Janeiro, prima legație română din America de Sud.

-1937 – A avut loc premiera primului lung-metraj animat, color și cu sunet, „Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, produs de Walt Disney.

-1947 – Primă audiție în concertul Filarmonicii bucureștene a oratoriului bizantin de Crăciun „Nașterea Domnului”, de Paul Constantinescu.

-1958 – Generalul Charles de Gaulle a fost ales președinte al celei de-a V-a Republici Franceze.

-1968 – Lansarea navei cosmice „Apollo 8” care a efectuat prima oară un zbor circumlunar (21 – 27 decembrie).

-1969 – Un echipaj românesc a efectuat ocolul lumii în 80 de ore cu un avion IL-18 din dotarea TAROM, parcurgând 46.000 km.

-1971 – A fost creată organizația umanitară „Medici fără frontiere” – „Medecines sans frontieres”; asociația are drept scop acordarea de ajutor medical în situații de urgență care intervin în urma unui război sau a unei catastrofe naturale.

-1988 – Doi membri ai unei grupări radicale din Libia au făcut să explodeze cursa 103 Pan Am deasupra localității Lockerbie din Scoția, cauzând una dintre cele mai mari catastrofe aeriene până în acel moment, soldată cu moartea a 270 de oameni.

-1989 – Revoluția română din 1989: București – Miting organizat de Ceaușescu în actuala „Piață a Revoluției”. Pe lângă lozincile cunoscute, în mulțime se fac auzite fluierături și huiduieli. Începutul Revoluției la București.

-1991 – A fost semnat, la Alma-Ata, documentul de fondare a Comunității Statelor Independente, care consfințește destrămarea definitivă și dispariția de pe harta politică a lumii a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, desființarea cetățeniei sovietice.  Mihail Gorbaciov demisionează din funcția de președinte al URSS.

-2009 – La Palatul Cotroceni are loc ceremonialul de învestire a celui de-al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu.

-2012 – Potrivit unor calendare,  se prezice sfârșitul lumii.

-2014 – Președintele Klaus Iohannis a depus juramântul de învestire în ședința solemnă a Senatului și Camerei Deputaților. Ulterior, la Palatul Cotroceni, a avut loc ceremonia de predare-primire a funcției de președinte între Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan