Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 21 decembrie 2016

Published

on

Miercuri, 21 decembrie  

Zile trecute – 355

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 11

Soarele răsare – 07.49

rasare

 

 

 

 

Soarele apune – 16.39

SagetatorZodia – Săgetător

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Mc. Iuliana din Nicomidis; Sf. Mc. Temistocle

 

 

 

catolicCalendar catolic – Ss. Petru Canisius, pr. înv. (*); Mihea, profet

 

 

 

 

solstitiuAre loc solstițiul de iarnă în emisfera nordică și solstițiul de vară în emisfera sudică. Solstițiul de iarnă este, când înălțimea soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud, soarele nu răsare și se află la unghiul maxim sub orizont). Este ziua anului cu lumina zilei cea mai scurtă în emisfera nordică și cea mai lungă în emisfera sudică.

 

 

 

-1375 – A încetat din viaţă Giovanni Boccaccio, scriitor italian, precursor al Renaşterii, considerat unul dintre cei mai de seamă povestitori ai literaturii europene datorită celebrei lucrări „Decameronul”, culegere de nuvele „în ramă”; a fost primul biograf şi comentator al operei lui Dante Alighieri (n. 1313).

-1846 – Robert Liston a realizat prima operație chirurgicală sub anestezie, la University College Hospital din Londra. Liston are reputația de a fi fost în măsură să realizeze operații într-o chestiune de secunde, într-un moment când viteza a fost esențială pentru a reduce durerea si a îmbunătăți șansele de supraviețuire ale unui pacient. Se spune că a fost în măsură să efectueze îndepărtarea unui membru într-o amputație în 28 de secunde.

-1883 – A apărut volumul „Poesii”, de Mihai Eminescu, cu o prefață semnată de Titu Maiorescu, singurul tipărit în timpul vieții poetului; cuprinde 64 de poezii.

-1891 – A fost jucat primul meci de baschet, sport inventat de către americanul James E. Naismith, profesor de educație fizică la colegiul Springfield din Massachusetts.

-1898 – Marie și Pierre Curie descoperă radiul.  

-1913 – A apărut, la New York, primul careu de cuvinte încrucișate semnat de britanicul A. Wynne.

-1927 – Prin lege, s-a înființat legația română de la Rio de Janeiro, prima legație română din America de Sud.  

-1937 – A avut loc premiera primului lung-metraj animat, color și cu sunet, „Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, produs de Walt Disney. Este primul film din seria de filme animate Disney și filmul de animație clasică cu cele mai importante încasări din toate timpurile.  

-1947 – Primă audiție în concertul Filarmonicii bucureștene a oratoriului bizantin de Crăciun „Nașterea Domnului”, de Paul Constantinescu.

-1958 – Generalul Charles de Gaulle a fost ales președinte al celei de-a V-a Republici Franceze.

-1968 – Lansarea navei cosmice „Apollo 8” care a efectuat prima oară un zbor circumlunar (21 – 27 decembrie).

-1969 – Un echipaj românesc a efectuat ocolul lumii în 80 de ore cu un avion IL-18 din dotarea TAROM, parcurgând 46.000 km.

-1971 – A fost creată organizația umanitară „Medici fără frontiere” – „Medecines sans frontieres”; asociația are drept scop acordarea de ajutor medical în situații de urgență care intervin în urma unui război sau a unei catastrofe naturale.

-1988 – Doi membri ai unei grupări radicale din Libia au făcut să explodeze cursa 103 Pan Am deasupra localității Lockerbie din Scoția, cauzând una dintre cele mai mari catastrofe aeriene până în acel moment, soldată cu moartea a 270 de oameni.

-1989 – La Bucureşti, Nicolae Ceauşescu a convoacat un mare miting în sprijinul poziţiei sale faţă de evenimentele de la Timişoara. Ulterior, mitingul a devenit unul anticomunist, mulţimea rupând cordoanele forţelor de ordine. Pe tot parcursul zilei, mulţi oameni, în general tineri, au manifestat împotriva regimului. În Piaţa Romană şi la Sala Dalles, forţele de ordine au operat arestări şi au tras în manifestanţi. Sute de persoane s-au regrupat la Universitate unde au ridicat baricade, care au fost sparte cu tancurile, manifestanţii fiind împrăştiaţi.

-1991 – A fost semnat, la Alma-Ata, documentul de fondare a Comunității Statelor Independente, care consființește destrămarea definitivă și dispariția de pe harta politică a lumii a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste și desființarea cetățeniei sovietice.  Mihail Gorbaciov demisionează din funcția de președinte al URSS.

-2009 – La Palatul Cotroceni are loc ceremonialul de învestire a celui de-al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu.

-2012 – Potrivit unor calendare, se prezice sfârșitul lumii.

-2014 – Președintele Klaus Iohannis a depus juramântul de învestire în ședința solemnă a Senatului și Camerei Deputaților. Ulterior, la Palatul Cotroceni, a avut loc ceremonia de predare-primire a funcției de președinte între Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

 

 

 

 

 

Foto: Dana Simovici