Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 21 decembrie 2018

Published

on

Vineri, 21 decembrie

Zile trecute – 354

 

 

 

 

 

Zile rămase – 11

Soarele răsare – 07.49

 

 

 

 

Soarele apune – 16.39

Zodia – Săgetător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle

 

 

 

Calendar catolic – Ss. Petru Canisiu, pr. înv.*; Mihea, profet

 

 

 

 

Are loc solstițiul de iarnă în emisfera nordică și solstițiul de vară în emisfera sudică. Solstițiul de iarnă este, când înălțimea soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud, soarele nu răsare și se află la unghiul maxim sub orizont). Este ziua anului cu lumina zilei cea mai scurtă în emisfera nordică și cea mai lungă în emisfera sudică.

 

 

 

-1375 – A încetat din viaţă Giovanni Boccaccio, scriitor italian, precursor al Renaşterii, considerat unul dintre cei mai de seamă povestitori ai literaturii europene datorită celebrei lucrări „Decameronul”, culegere de nuvele „în ramă”; a fost primul biograf şi comentator al operei lui Dante Alighieri (n. 1313).

-1846 – Robert Liston a realizat prima operație chirurgicală sub anestezie, la University College Hospital din Londra. Liston are reputația de a fi fost în măsură să realizeze operații într-o chestiune de secunde, într-un moment când viteza a fost esențială pentru a reduce durerea si a îmbunătăți șansele de supraviețuire ale unui pacient. Se spune că a fost în măsură să efectueze îndepărtarea unui membru într-o amputație în 28 de secunde.

-1883 – A apărut volumul „Poesii”, de Mihai Eminescu, cu o prefață semnată de Titu Maiorescu, singurul tipărit în timpul vieții poetului; cuprinde 64 de poezii.

-1891 – A fost jucat primul meci de baschet, sport inventat de către americanul James E. Naismith, profesor de educație fizică la colegiul Springfield din Massachusetts.

-1898 – Marie și Pierre Curie descoperă radiul.  

-1913 – A apărut, la New York, primul careu de cuvinte încrucișate semnat de britanicul A. Wynne.

-1927 – Prin lege, s-a înființat legația română de la Rio de Janeiro, prima legație română din America de Sud.  

-1937 – A avut loc premiera primului lung-metraj animat, color și cu sunet, „Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, produs de Walt Disney. Este primul film din seria de filme animate Disney și filmul de animație clasică cu cele mai importante încasări din toate timpurile.  

-1947 – Primă audiție în concertul Filarmonicii bucureștene a oratoriului bizantin de Crăciun „Nașterea Domnului”, de Paul Constantinescu.

-1958 – Generalul Charles de Gaulle a fost ales președinte al celei de-a V-a Republici Franceze.

-1968 – Lansarea navei cosmice „Apollo 8” care a efectuat prima oară un zbor circumlunar (21 – 27 decembrie).

-1969 – Un echipaj românesc a efectuat ocolul lumii în 80 de ore cu un avion IL-18 din dotarea TAROM, parcurgând 46.000 km.

-1971 – A fost creată organizația umanitară „Medici fără frontiere” – „Medecines sans frontieres”; asociația are drept scop acordarea de ajutor medical în situații de urgență care intervin în urma unui război sau a unei catastrofe naturale.

-1988 – Doi membri ai unei grupări radicale din Libia au făcut să explodeze cursa 103 Pan Am deasupra localității Lockerbie din Scoția, cauzând una dintre cele mai mari catastrofe aeriene până în acel moment, soldată cu moartea a 270 de oameni.

-1989 – La Bucureşti, Nicolae Ceauşescu a convoacat un mare miting în sprijinul poziţiei sale faţă de evenimentele de la Timişoara. Ulterior, mitingul a devenit unul anticomunist, mulţimea rupând cordoanele forţelor de ordine. Pe tot parcursul zilei, mulţi oameni, în general tineri, au manifestat împotriva regimului. În Piaţa Romană şi la Sala Dalles, forţele de ordine au operat arestări şi au tras în manifestanţi. Sute de persoane s-au regrupat la Universitate unde au ridicat baricade, care au fost sparte cu tancurile, manifestanţii fiind împrăştiaţi.

-1991 – A fost semnat, la Alma-Ata, documentul de fondare a Comunității Statelor Independente, care consființește destrămarea definitivă și dispariția de pe harta politică a lumii a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste și desființarea cetățeniei sovietice.  Mihail Gorbaciov demisionează din funcția de președinte al URSS.

-2009 – La Palatul Cotroceni are loc ceremonialul de învestire a celui de-al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu.

-2012 – Potrivit unor calendare, se prezice sfârșitul lumii.

-2014 – Președintele Klaus Iohannis a depus juramântul de învestire în ședința solemnă a Senatului și Camerei Deputaților. Ulterior, la Palatul Cotroceni, a avut loc ceremonia de predare-primire a funcției de președinte între Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

ULTIMA ORĂ

Sport3 ore ago

Confruntare crucială în play-out-ul SuperLigii: FC Botoșani – FCU 1948

În runda a patra a play-out-ului SuperLigii, FC Botoșani și FCU 1948 se vor întâlni duminică, 14 aprilie, de la...

Sport3 ore ago

Victorie pentru Farul Constanța, în fața Universității Craiova

Într-un meci plin de emoție, echipa lui Gică Hagi, Farul Constanța, a reușit să obțină o victorie impresionantă împotriva Universității...

Regional3 ore ago

Dolj: De luni, încep simulările

8970 de elevi din județul Dolj sunt așteptați să participe în perioada 15-17 aprilie 2024 la simulările județene ale Evaluării...

bench reflecting in water bench reflecting in water
International3 ore ago

Inundații catastrofale în Rusia și Kazahstan: Evacuare de urgență în orașul Orenburg din regiunea Uralilor

Autorităţile ruse au ordonat evacuarea de urgenţă a locuitorilor oraşului Orenburg din regiunea munţilor Urali, după inundaţiile istorice din mai...

National3 ore ago

Ministrul Energiei subliniază nevoia de investiții în capacități de stocare pentru a susține revoluția verde din România

România se află în mijlocul unei revoluţii verzi şi sunt pregătite o mulţime de linii de finanţare pentru investiţii în...

skyscrapers with reflecting walls in modern megapolis skyscrapers with reflecting walls in modern megapolis
International3 ore ago

Comisia Europeană propune prelungirea măsurilor de ajutor de stat în contextul crizei din Ucraina

Comisia Europeană a trimis statelor membre propunerea de prelungire a măsurilor privind ajutorul de stat, după ce ele fuseseră aprobate...

crop doctor with stethoscope in hospital crop doctor with stethoscope in hospital
National4 ore ago

Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă în România: Aproape 800 de noi cazuri înregistrate săptămâna trecută

Aproape 800 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate, săptămâna trecută, în România – arată datele comunicate de Institutul...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON