Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 21 mai

Published

on

Zile trecute – 140

Zile rămase – 225

Soarele răsare – 05.42

Soarele apune – 20.43

Zodia – Gemeni

Calendar ortodox – Sfinții Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena

Calendar catolic – Înălțarea Domnului; Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns.,m.*; Elena, mama împ. Constantin; Eugen de Mazenod, ep.

Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, stabilită de ONU. Această zi oferă prilejul de a aprofunda înțelegerea valorilor diversității culturale și de a promova obiectivele Convenției UNESCO privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, adoptată la 20 octombrie 2005. Între aceste obiective se numără realizarea un flux echilibrat de bunuri și servicii culturale și creșterea mobilității la nivel internațional a artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii, integrarea culturii în cadrul de dezvoltare durabilă, promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

-1363 – Elisabeta de Pomerania se căsătorește la Cracovia cu împăratul Carol al IV-lea  și va fi încoronată luna viitoare ca regină a Boemiei. Căsătoria a ajutat la ruperea coaliției anti-cehe condusă de Ducele Rudolf al IV-lea al Austriei.

-1502 – Insula Sfânta Elena este descoperită de exploratorul portughez João da Nova.

-1712 – Capitala Rusiei  a fost mutată de către țarul Petru I de la Moscova la Sankt Petersburg.

-1814 – Se încheie Bătălia de la Arcis-sur-Aube din cadrul Războiului celei de-a Șasea Coaliții. Trupele franceze conduse de Napoleon sunt nevoite să se retragă în fața trupelor austriece conduse de Schwaezenberg.  

 -1821 – Tudor Vladimirescu conducătorul Revoluției de la 1821, a fost arestat în tabăra de la Golești și predat lui Alexandru Ipsilanti.

-1881 – Clara Barton a înființat serviciul american de Crucea Roșie.

-1904 – La Paris a fost înființată „Federația Internațională de Fotbal” (FIFA).

-1961 – A avut loc premiera spectacolului „Cum vă place”, de William Shakespeare, în montarea lui Liviu Ciulei, la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”, cu Clody Bertola în rolul Rosalindei, moment de referință pentru dezvoltarea teatrului românesc.

-1965 – A debutat la Televiziunea Română, emisiunea „Teleenciclopedia” – record de audiență până în anul 1990.

-1982 – Constantin Dăscălescu este numit prim-ministru al României, succedându-i lui Ilie Verdeț. A demisionat la 22 decembrie 1989, la cererea revoluționarilor care ocupaseră sediul Comitetului Central al PCR.  

-1991 – În apropiere de Madras a fost asasinat Rajiv Gandhi, fost prim-ministru al Indiei, supranumit „părintele națiunii”.

-1997 – Alfonse D’Amato, preşedintele Comisiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE) şi Christopher H. Smith, co-preşedinte al CSCE, au trimis o scrisoare oficială preşedintelui american Bill Clinton, solicitând includerea României printre ţările ce vor fi invitate să adere la NATO, cu prilejul summit-ului din 8 iulie, de la Madrid.

-2000 – Ceremonia dezvelirii Monumentului Corneliu Coposu la Alba Iulia, cu ocazia împlinirii a 86 de ani de la nașterea fruntașului țărănist.

-2003 – Un cutremur lovit nordul Algeriei, omorând mai mult de 2.000 de oameni.

-2004 – A avut loc, la Moscova, prima reuniune la nivel înalt între Federația Rusă și reprezentanții celor 25 de state membre ale Uniunii Europene; a fost semnat un protocol prin care se afirma susținerea Rusiei de către  UE pentru aderarea la Organizația Mondială a Comerțului.

-2004 – Comitetul ONU împotriva torturii a cerut explicații Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii   în legătură cu tratamentele inumane aplicate deținuților irakieni.

-2005 – La Kiev, Ucraina, România, reprezentată de Luminița Anghel și trupa Sistem, s-a clasat pe locul trei la cea de-a cinzecea ediție Eurovision. Câștigătoarea ediției a fost Grecia.  

-2006 – Populația Muntenegrului a votat prin referendum separarea de uniunea statală cu Serbia.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: