Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 22 noiembrie 2018

Published

on

Joi, 22 noiembrie

Zile trecute – 325

 

 

 

 

 

Zile rămase – 40

Soarele răsare – 07.21

 

 

 

 

Soarele apune – 16.42

Zodia – Săgetător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia; Sf. Mc. Cecilia

 

 

 

Calendar catolic – Sf. Cecilia, fc.m.**

 

 

 

 

 

-1220 – Frederic al II-lea este încoronat în Roma  de către Papa Honoriu al III-lea ca împărat al Sfântului Imperiu Roman. 

-1286 – Regele danez Eric al V-lea este ucis în Iutlanda de asasini îmbrăcați în călugări franciscani.

-1574 – Navigatorul spaniol Juan Fernández, care naviga spre sud între Callao și Valparaíso descoperă un arhipeleag şi numeşte insulele Más Afuera, Más un Tierra și Santa Clara. Mai târziu arhipeleagul va fi denumit Insulele Juan Fernández. 

-1806 – Începe un nou război ruso-turc desfăşurat pe teritoriul Moldovei și Țării Româneşti. Conflictul se va încheia prin Pacea de la București din 28 mai 1812, în urma căreia Basarabia intra în componența Rusiei.

-1861 – În urma consensului stabilit la Conferinţa reprezentanților Porţii Otomane şi ai Puterilor garante, Poarta Otomană emană „Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei” prin care admite unirea administrativă şi politică a Principatelor.

-1869 – S-au deschis cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti. Primul decan a fost medicul chirurg Nicolae Turnescu.

-1869 – S-a născut prozatorul, dramaturgul şi criticul literar André Gide; romanul său „Falsificatorii de bani” a avut o contribuţie importantă la înnoirea formulei romanului în secolul XX; în 1947, pentru acelaşi roman, i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură (m. 19 februarie 1951).

-1880 – Principele Carol I primeşte acordul scris din partea familiei sale privind succesiunea la tronul României, reglementată prin Constituție: „În lipsă de descendenți de sex masculin în linie dreaptă ai A.S.R. Carol Hohenzollern-Sigmaringen, succesiunea la tron va reveni celui mai în vârstă dintre frații săi sau descendenților lor…”

-1890 – S-a născut Charles de Gaulle, preşedinte al Franţei între 1959 şi 1969 (m. 9 noiembrie 1970). În timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a opus guvernului progerman de la Vichy, organizând, în exil, Comitetul Francez de Eliberare, transformat, la 3 iunie1944, în guvern provizoriu al Republicii Franceze. În anul 1962 a pus capăt crizei algeriene, acordând independenţa tuturor fostelor colonii franceze.

-1906 – La Convenția Internațională de Radio și telegrafie de la Berlin, s-a aprobat utilizarea mesajelor SOS în caz de pericol.

-1913 – A fost inaugurată clădirea Teatrului „Mr. Gh. Pastia” din Focşani.  

-1918 – Marele Duce Friedrich al II-lea de Baden, care renunţase deja la 13 noiembrie provizoriu la afacerile de stat, demisionează anunțând oficial abdicarea liniei de Baden.

-1931 – Se deschide pentru public Muzeul de Istorie al Bucureştiului, în Casa Moruzi din Calea Victoriei,  nr.117. După anul  1959,  colecţiile muzeului vor fi adăpostite în incinta Palatului Şuţu (din 1999, poartă denumirea de Muzeul Municipiului Bucureşti).

-1942 – Al Doilea Război Mondial: Bătălia de la Stalingrad, generalul Friedrich Paulus îi trimite lui Adolf Hitler o telegramă spunându-i că armata a 6-a germană este înconjurată de Armata Roşie. 

-1943 – Al Doilea Război Mondial: Preşedintele american Franklin Roosevelt, premierul britanic  Winston Churchill și liderul chinez Chiang Kai-Shek  se întâlnesc la Cairo pentru a pune la punct un plan de înfrângere a Japoniei. 

-1943 – Libanul îşi câştigă independenţa faţă de Franţa.  

-1956 – Jocurile Olimpice de Vară se deschid la Melbourne, Australia; România  a obţinut 13 medalii (5 aur, 3 argint, 5 bronz).

-1963 – Asasinarea lui John F. Kennedy în Dallas, Texas. Vicepreşedintele Lyndon B. Johnson depune jurămâtul ca nou preşedinte. Kennedy a fost împușcat mortal pe când efectua un tur al orașului într-o mașină decapotabilă alături de soția sa Jacqueline, fiind însoțiți de guvernatorul de atunci al statului Texas, John Bowden Connally Jr. (care a fost la rândul său sever rănit) și de soția acestuia. La scurt timp după atentat, Lee Harvey Oswald a fost arestat fiind bănuit ca făptaș. La două zile după arestarea sa, Oswald a fost împușcat mortal de Jack Ruby, făcând astfel imposibile procesul și mărturia sa, extrem de așteptate.

-1968 – The Beatles lansează dublul album „The Beatles” mai cunoscut drept „The White Album”.

-1975 – Juan Carlos a fost încoronat rege al  Spaniei după moartea lui Francisco Franco. 

-1990 – Marea Britanie: Margaret Thatcher demisionează din postul de premier.

-2000 – Preşedintele Alberto Fujimori a fost destituit de către legislativul peruan. 

-2003 – Revoluţia Trandafirilor din Georgia: Opoziția, purtând trandafiri în mâini, ocupă Parlamentul din Tbilisi şi cere demisia preşedintelui Eduard Şevardnadze. 

-2004 – Revoluţia Portocalie din Ucraina: Zeci de mii de manifestanți s-au adunat, în Piața Independenței din Kiev, la apelul candidatului opoziţiei, Victor Iuşcenko, pentru a denunţa fraudele comise în alegerile prezidenţiale din 21 noiembrie.

-2005 – Angela Merkel devine prima femeie cancelar al Germaniei.  

-2005 – Trupa Rolling Stones lansează noul album intitulat „Rarities”; albumul conține 16 piese și este realizat de Hear Music în colaborare cu Virgin Records.

-2009 – Primul tur al alegerilor prezidenţiale din România şi referendumul pentru Parlamentul unicameral.

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

 

ULTIMA ORĂ

National7 ore ago

Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl sărbătorește pe data de 23 aprilie pe artistul plastic Victor Cupșa, ce dă numele unei colecții aflate in patrimoniul muzeului.

Regional9 ore ago

Asociația Energia Inteligentă organizează „Zilele Prevenirii Dezastrelor” în Craiova

Asociația Energia Inteligentă aduce în atenția comunității din Craiova un eveniment deosebit: „Zilele Prevenirii Dezastrelor”, desfășurat în perioada 23-25 aprilie...

Regional10 ore ago

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume...

Regional10 ore ago

Proiect ”Generație fără bariere – Suntem altfel” – Anul European al Tineretului

Miercuri, 24 aprilie,  începând cu ora 14.00, în Sala de Spectacole – Casa de Cultură a Studenților Craiova, va avea...

Regional10 ore ago

Craiova: Punct de sacrificare a mieilor în Piaţa Chiriac

SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL va continua şi în acest an tradiţia amenajării în Piaţa Chiriac a unui punct...

Regional10 ore ago

Vâlcea: Budești va avea aerodrom și heliport

Localitatea Budești din județul Vâlcea se pregătește să își extindă orizonturile cu un proiect ambițios de construire a unui aerodrom...

National15 ore ago

Vizită regală în județul Mehedinți

În perioada 23-25 aprilie 2024, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu vor efectua o vizită...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON