Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 23 aprilie

Published

on

Zile trecute – 112

Zile rămase – 253

Soarele răsare – 6.18

Soarele apune – 20.10

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Sfântul Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruinţă; Sf. Mc. Valerie

Calendar catolic – Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m.

Ziua Forţelor Terestre. În fiecare an, la 23 aprilie, militarii Armatei României sărbătoresc Ziua Forțelor Terestre, categorie de forțe ale armatei al cărei patron spiritual și ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință. Sfântul Gheorghe a fost ocrotitorul Armatei lui Ștefan cel Mare. De aceea, pe steagurile de luptă ale slăvitului voievod al Moldovei se afla pictată sau cusută icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință care se lupta cu balaurii. Balaurul simboliza Imperiul Otoman, forțele răului, tot ceea ce este potrivnic voinței lui Dumnezeu și demnității umane. / Ziua Feroviarilor. La data de 23 aprilie 1880, Principele României Carol I şi I. C. Brătianu, ministru secretar de stat pentru lucrări publice, au semnat Decretul nr. 1848, publicat în Monitorul Oficial nr. 94/1880, prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România, sub emblema „CFR”. Din 1999 această zi a fost declarată oficial „Ziua Feroviarului” şi reprezintă o întoarcere în istoria naţională şi o recunoaştere a meritelor deosebite a tuturor celor care de-a lungul timpului s-au dedicat dezvoltării acestui servicu public vital pentru „viaţa” oricărei ţări. / Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor (Copyright) proclamată la cea de-a 28-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO, în 1995, prin Rezoluția 3.18, considerându-se evenimentul o oportunitate pentru recunoașterea puterii cărți în schimbarea în bine a vieții și, totodată, pentru a-i sprijini pe autorii de cărți. În toată lumea, sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și alte manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura. / Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice

-1348 – Regele Eduard al III-lea al Angliei fondează Ordinul Jartierei, ordin cavaleresc britanic.

-1400 – A început domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova (1400-1432).  

-1564 – S-a născut dramaturgul şi poetul William Shakespeare, autor al pieselor de teatru „Furtuna”, „Visul unei nopţi de vară”, „A douăsprezecea noapte”, „Richard al III-lea”, „Henric al VIII-lea”, „Romeo şi Julieta”, „Hamlet” şi „Othello” (m. 23 aprilie 1616).

-1597 – „Văduvele vesele din Windsor”, piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth a Angliei.

-1880 – Guvernul României a hotărât înfiinţarea Direcţiei Princiare a CFR cu sediul în Bucureşti, care a preluat linia existentă, inclusiv Gara Târgoviştei.

-1887 – Sfinţirea Catredalei mitropolitane de la Iaşi.

-1891 – S-a născut Serghei Prokofiev, compozitor, pianist şi dirijor rus. A compus opere, balete, simfonii, concerte, muzică de cameră şi de film. (d. 5 martie 1953).

-1962 – Încheierea cooperativizării agriculturii, proces început în martie 1949 şi care, teoretic, trebuia să se realizeze pe baza liberului consimţământ al ţăranilor, dar care s-a caracterizat prin abuzuri şi violenţe.

-1967 – A fost lansată nava cosmică „Soiuz-1”, pilotată de Vladimir Komarov.

-1968 – Premiera filmului „Răzbunarea haiducilor”.

-1974 – Un Boeing 707 s-a prăbuşit în Bali, Indonezia, omorând 107 oameni.

-1994 – Fizicienii descoperă top-quark-ul, o particulă sub-atomică.

-1999 – Regele Spaniei înmânează Premiul Cervantes pe 1998 – considerat drept Premiul Nobel al Literaturii de limba spaniolă – poetului Jose Hierro, „pentru poezia sa universală”. Premiul este înmânat în ziua morţii lui Cervantes, în aula Universităţii din Alcala de Henares (localitatea în care s-a născut creatorul lui „Don Quijote”).

-1999 – Autorităţile române trimit FMI-ului o evaluare privind daunele provocate României de războiul din Iugoslavia, care se ridică la aproximativ 730 milioane de dolari.

-2003 – La Beijing se închid toate şcolile pentru două săptămâni din cauza virusului SARS.

-2007 – A decedat fostul preşedinte rus, Boris Elţîn (1 februarie 1931).

-2007 – A murit scriitorul şi jurnalistul american David Halberstam, celebru pentru cronicile sale consacrate războiului din Vietnam, laureat al premiului Pulitzer (n. 23 aprilie 1934).

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: