Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 23 martie 2020

Published

on

Luni, 23 martie

Zile trecute – 82

Zile rămase – 284

Soarele răsare – 06.13

Soarele apune – 18.32

Zodia – Berbec

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Mc. Nicon şi cei 199 ucenici ai lui

Calendar catolic – Sf. Turibiu de Mongrovejo, ep.*

Ziua Mondială a Meteorologiei. Ziua Mondială a Meteorologiei („World Meteorological Day”) se marchează în fiecare an la 23 martie, din 1961, și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială („World Meteorological Organization” – WMO). Site-ul Organizației Meteorologice Mondiale relevă faptul că vremea se află într-o continuă schimbare. „Acest lucru nu este doar un scenariu viitor. Se întâmplă acum. Clima va continua să se schimbe de-a lungul deceniilor următoare, pe măsură ce mai multe gaze cu efect de seră, de captare a căldurii emise de activitățile umane se acumulează în atmosferă”. În plus, schimbările climatice afectează, pe lângă succesiunea naturală a anotimpurilor, și creșterea frecvenței și intensității unor evenimente meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, seceta și ploile abundente. Aceste schimbări ar putea transforma, pe viitor, clima, făcând-o mai uscată, mai caldă, mai umedă.

 -752  – Ștefan al II-lea devine papă. A murit trei zile mai târziu, înainte să fie consacrat și nu se află pe lista oficială de papi a Vaticanului.

-1801 – Ţarul Pavel I al Rusiei este lovit cu o sabie, apoi strangulat, şi în cele din urmă călcat în picioare în dormitorul său de la Castelul Sf. Mihail. Va urma la tron fiul său cel mare, Alexandru I al Rusiei.

-1821 – Revoluţia de la 1821. Se ajunge la un acord cu boierii rămaşi în Bucureşti (jurământul reciproc de credinţă). În virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaşte „vremelnica stăpânire”  a ţării, alcatuită din boierii „patrioţi” acceptând să conducă ţara împreună cu ei. Boierii declară că „pornirea slugerului Tudor nu este rea”. Are loc legitimarea acţiunilor lui Tudor de către clasa politică.

-1847 – S-a născut Alexandru Dimitrie Xenopol, istoric, sociolog şi scriitor român. Este considerat cel mai mare istoric după Nicolae Iorga.

-1847 – Un incendiu uriaş distruge 20% din oraşul Bucureşti.

-1898 – Se adoptă Legea învăţământului secundar şi superior, elaborată de Spiru Haret şi  C. Dimitrescu-Iaşi, care instituie învăţământul secundar de opt clase, în două cicluri (inferior şi superior) şi în secţii (modernă, reală şi clasică), gimnazii şi şcoli normale şi organizează mai temeinic învăţământul superior.

-1919 – Benito Mussolini fondează, la Milano, „Fasci di Combattimento” (partidul fascist italian).

-1933 – Reichstagul adoptă o lege prin care se acorda guvernului lui Hitler împuterniciri speciale.

-1939 – Semnarea Acordului economic româno-german, „Tratatul asupra promovării raporturilor economice dintre Regatul României şi Reichul German”, care deschidea calea subordonării economiei româneşti intereselor politicii hitleriste.

-1945 – Legiferarea reformei agrare. Au fost expropriate proprietăţile mai mari de 50 ha, fiind împroprietărite peste 900.000 de familii de ţărani.

-1968 – În încercarea de a calma neliniștile statelor membre ale Tratatului de la Varșovia, Alexander Dubček,  la întâlnirea de la Dresda, a dat asigurări secretarului general al PCUS, Leonid Brejnev, președintelui Consiliului de Miniștri al URSS, Alexei Kosîghin, altor lideri ai țărilor membre, că mișcarea „Primăvara de la Praga” nu va modifica poziția Cehoslovaciei în blocul estic.

-1983 – Propunerea preşedintelui american Ronald Reagan de a realiza un sistem de apărare antirachetă cu bază în spaţiu, cu ajutorul unor noi tehnologii, Initiaţiva de Apărare Strategică, supranumită şi „războiul stelelor”.

-1998 – Pelicula „Titanic” a adunat nu mai puțin de 11 trofee Oscar, egalând filmul „Ben-Hur”, care stabilise recordul pentru cele mai multe premii câștigate.

-1999 – Javier Solana, secretar general al NATO, dă ordinul de lansare a operațiunilor aeriene în Republica Federală a Iugoslaviei. Președintele american Bill Clinton  a declarat: „superputerea mondială trebuie să se îndrepte împotriva purificărilor etnice”.

-2001 – Stația orbitală MIR, cântărind 140 de tone, s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Pacificului de sud, încheind cei 15 ani de orbitare în jurul Pământului.

-2007 – Fundaţia înfiinţată de actorii americani Angelina Jolie şi Brad Pitt a donat 100.000 de dolari pentru construirea primei clinici medicale moderne din provincia Duk, Sudan.

Foto: Dan Păsărin