Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 24 februarie

Published

on

Zile trecute – 54

Zile rămase – 311

Soarele răsare – 07.03

Soarele apune – 17.56

Zodia – Pești

Calendar ortodox – Întâia și a doua aflare a cinstitului cap al Sf. Ioan Botezătorul

Calendar catolic – Fer. Marcu de Marconi, pr.

Dragobetele (Cap de primăvară) – este o sărbătoare populară semnificând venirea primăverii. Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi „Cap de primăvară”, „Năvalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone. Conform anumitor superstiţii, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe „Dragobetele sărută fetele !”./ Estonia – Ziua națională; aniversarea proclamării independenței (1918)

-303 – Împăratul roman Galerius publică edictul prin care se începe persecuția creștinilor în Imperiul Roman de Răsărit.

-1340 – Prima mențiune documentară a Târgului Siret.  

-1525 – Francisc I al Franței este învins în bătălia de la Pavia de către trupele imperiale germane. Suveranul francez cade prizonier în mâinile lui Carol al V-lea.

-1538 – Tratatul de pace de la Oradea, prin care se pune capăt luptelor dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg pentru stăpânirea Transilvaniei.  

-1582 – Papa Grigore al XIII-lea introduce o reformă a calendarului, care, în noua structurare, comportă o eroare de o zi la 3000 de ani (Calendarul gregorian).

-1607 –  „L’Orfeo”, opera compusă de compozitorul Italian Claudio Monteverdi, este pentru prima oară interpretată pe scenă la Mantua, Ducatul Mantua (acum în Italia).

-1711 – Premiera, la Londra, a operei „Rinaldo” de Georg Friedrich Händel, prima operă italiană scrisă pentru stagiunea londoneză.

-1717 – Convenția dintre Ioan Mavrocordat și generalul Sainville. Trupele imperiale evacuează Muntenia, dar păstrează Oltenia. Convenția va fi invocată de austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei.

-1821 – Mihail Șuțu, domnul Moldovei, solicită țarului Alexandru I trimiterea unui corp de oaste pentru a face față eteriștilor care conduși de Alexandru Ipsilanti trecuseră Prutul, la 22 februarie 1821.   

-1856 – S-a înființat, la Iași, Facultatea de Drept (24 februarie/7 martie).

-1870 – S-a inaugurat, în prezența domnitorului, noua clădire a Monetăriei Statului, de pe Șoseaua Kiseleff nr.3, unde s-au bătut primii „Caroli de aur” (20 de lei), cu efigia lui Carol I, realizată de gravorul Kullbrich.   

-1920 – Adolf Hitler, la o întrunire a Partidului Muncitoresc German, schimbă numele partidului în Partidul Nazist.

-1929 – S-a născut actriţa de teatru şi film Marga Barbu. Este cunoscută în special pentru rolurile Aniţa din seria „Haiducilor” şi Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar şi pentru rolul de compoziţie din „Domnişoara Aurica” (regia Şerban Marinescu, 1986) pentru care a fost distinsă cu Premiul ACIN. A mai jucat, de asemenea, în „Bietul Ioanide”, de Dan Piţa (1980) – Premiul ACIN şi „Comoara din Carpaţi”, regizat de Cornel Todea (1975). Ultimul film în care a apărut a fost „Lacrima cerului” (1989). (d. 31 martie 2009).

-1942 – Inaugurarea postului de radio american „Vocea Americii”.

-1945 – Guvernarea Rădescu. A avut loc, la București, o violentă demonstrație, în cursul căreia grupuri de agitatori bolșevici au deschis focul asupra armatei și a demonstranților. Acest eveniment a permis ca A.I. Vâșinski, ministrul adjunct de Externe al URSS și președinte al Comisei Aliate de Control pentru România, să impună, prin forță, guvernul Groza.

-1948 – Demiterea abuzivă a lui Lucrețiu Pătrășcanu din funcția de ministru al Justiției; demiterea a fost urmată de arestarea, judecarea și executarea lui Pătrășcanu (în Penitenciarul Jilava, în aprilie 1954).

-1948 – Prin lege a fost desființată Adunarea Deputaților, a fost convocată Marea Adunare Națională iar puterea legislativă a trecut asupra Guvernului.

-1960 – A început procesul intentat „pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale” unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade; principalii

„inculpați” erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al.O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt.

-1975 – Trupa rock Led Zeppelin lansează dublul album „Physical Graffiti”.

-1987 – În urma meciului de la Monte Carlo, cu Dinamo Kiev, câștigătoarea Cupei Cupelor în 1986, echipa de fotbal Steaua București a cucerit Supercupa Europei.

-1989 – După părăsirea aeroportului din Honolulu, Hawaii, are loc accidentul United Airlines Flight 811 soldat cu nouă victime.

-2008 – Fidel Castro se retrage din funcția de președinte al Cubei, după aproape cincizeci de ani. Îi succede fratele său, Raul Castro.  

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: