Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 25 decembrie 2016

Published

on

Duminică, 25 decembrie  

Zile trecute – 359

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 7

Soarele răsare – 07.50 

rasare

 

 

 

 

Soarele apune – 16.42

CapricornZodia – Capricorn

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Nașterea Domnului (Crăciunul)

 

 

 

catolicCalendar catolic – Nașterea Domnului (Crăciunul); Ss. Eugenia, m.; Anastasia, m.

 

 

 

 

 

-800   – Încoronarea lui Carol cel Mare de către Papa Leon al III-lea ca împărat al Occidentului.

-1066 – William Cuceritorul a fost încoronat rege al Angliei la Westminster Abbey, Londra.  

-1130 – Contele Roger al II-lea al Siciliei este încoronat ca primul rege al Siciliei.

-1908 – Apare, la Vălenii de Munte, gazeta „Neamul Românesc literar”, sub conducerea lui Nicolae Iorga.  

-1916 – Regele Ferdinand a instituit ordinul militar de război „Mihai Viteazul”, cu trei clase.

-1926 – Împăratul Taishō al Japoniei moare. Fiul său, Prințul Hirohito, îi succede ca împăratul Shōwa.

-1932 – Un cutremur cu magnitudinea de 7,6 în provincia Gansu, China omoară ~70.000 oameni.

-1977 – A încetat din viaţă Charles (Charlie) Chaplin, actor, regizor şi producător, creatorul nemuritorului personaj „Charlot”. (n. 16 aprilie 1889).

-1978 – Forțe vietnameze invadează Cambodgia cu scopul de a distruge regimul Khmerilor Roșii care, din 1976 supusese populația unui monstruos „proces de reeducare” în care și-au găsit moartea aproape două milioane de cambodgieni, asasinați sau înfometați.

-1989 – Televiziunea Română transmite în direct, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română.

-1989 – A avut loc procesul soţilor Nicolae și Elena Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar. Tribunalul i-a condamnat pe cei doi, cu unanimitate de voturi, la moarte şi confiscarea averii sub acuzaţiile de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale. Sentinţa a rămas definitivă (inculpaţii au refuzat să facă recurs) şi a fost executată (prin împuşcare cu mitraliera) în incinta garnizoanei din Târgovişte, unde cei doi fuseseră aduşi pe 22 decembrie.

-1990 – A avut loc vizita în România a Regelui Mihai, împreună cu membri ai familiei regale. Între timp, la emisiunea Actualităţi a Televiziunii, s-a anunţat că Regele Mihai a sosit clandestin în ţară, iar prezenţa lui este indezirabilă. Pe autostrada Bucureşti – Piteşti s-a improvizat un baraj cu vehicule militare, suita regală fiind oprită şi condusă la Aeroportul Otopeni unde a fost îmbarcată într-un avion românesc cu destinaţia Elveţia. În comunicatul Guvernului s-a afirmat că vizita a fost neautorizată şi că s-a procedat corect, în spiritul legilor ţării.

-1991 – Mihail Gorbaciov anunță într-o declarație televizată că demisionează din funcția de președinte al URSS, având în vedere situația creată odată cu formarea CSI (Comunitatea Statelor Independente). În aceeași zi, Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice hotărăște schimbarea denumirii statului din URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) în Federația Rusă.

-2000 – Ultima eclipsă de Soare a mileniului doi; grad de acoperire 72%; punct de maximum 17:35:00 UT; lățimea maximă a umbrei 122 km; a fost vizibilă din nord-vestul SUA, nord-estul Canadei, sudul Groenlandei.

 

 

 

 

 

Foto: Dana Simovici