Azi despre ieri
Azi despre ieri – 25 februarie 2020
Marți, 25 februarie
Zile trecute – 55
Zile rămase – 311
Soarele răsare – 07.01
Soarele apune – 17.57
Zodia – Pești
Calendar ortodox – Sf. Ier. Tarasie, patriarhul Constantinopolului
Calendar catolic – Sf. Cezar, medic
Kuweit – Ziua națională a statului – aniversarea proclamării independenței (1961)
-138 – Împăratul roman Hadrian îl adoptă pe Antoninus Pius, făcându-l succesorul său.
-1570 – Papa Pius al V-lea o excomunică pe regina Elisabeta I a Angliei.
-1817 – Deschiderea oficială a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din țară. Situat în centrul istoric al oraşului Sibiu, complexul naţional Brukenthal este alcătuit din Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istoria Farmaciei, şi Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare. Muzeul Brukenthal este primul muzeu deschis oficial în Romania în anul 1817, la acea vreme având 1090 de picturi din colecţia baronului Samuel Brukenthal. Afost construit în mai multe etape, între anii 1778-1788, şi a avut ca destinaţie îniţială reşedinţa baronului Brukenthal, şi ca spaţiu dedicat colecţiilor acestuia.
-1836 – Samuel Colt a patentat revolverul în Statele Unite. Colt nu a susținut că a inventat revolverul, întrucât designul său era doar o adaptare practică a flintei cu cremene rotitoare a lui Collier, patentată în Anglia și deja populară acolo. El a contribuit, totuși la utilizarea pieselor interșanjabile. Aceasta se arată clar într-o scrisoare trimisă de Samuel Colt tatălui său, în care scria: „primul muncitor primește două sau trei dintre cele mai importante piese…le fixează și apoi le dă mai departe următorului care mai montează o piesă, și apoi și el dă mai departe și tot așa până când se asamblează întreaga armă.”
-1842 – S-a născut scriitorul american Karl May, celebru în toată lumea datorită cărţilor sale de aventuri în „vestul sălbatic”; este creatorul personajului „Winnetou” (m. 30 martie 1912).
-1866 – Debutul literar al lui Mihai Eminescu în revista „Familia” din Oradea, cu poezia „De-aș avea….”.
-1912 –Marie-Adélaïde, cea mai mare dintre cele șase fiice ale lui William al IV-lea, devine prima Mare Ducesă de Luxemburg.
-1921 – Tbilisi, capitala Republicii Democrate Georgia, a fost ocupată de armata bolșevică.
-1925 – Scaunul arhiepiscopal și mitropolitan al Ungro-Vlahiei este ridicat la rangul de scaun patriarhal. Miron Cristea devine, în calitatea sa de primat al României, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
-1932 – Adolf Hitler obține cetățenie germană prin naturalizare, ceea ce îi va permite să candideze în alegerile pentru Reichspräsident în 1932.
-1935 – Al. Vaida-Voievod, fruntaş al Partidului Naţional Ţărănesc din România, a înfiinţat o nouă formaţiune politică, Frontul Românesc, motiv pentru care, la 22 martie, va fi exclus din partid. Noua formaţiune va susţine tendinţele autoritare ale regelui Carol al II-lea. În general, ea va avea un impact scăzut asupra vieţii politice a ţării şi asupra electoratului românesc.
-1954 – Premiera comediei „Mielul turbat” de Aurel Baranga.
-1956 – În cadrul Congresului al XX-lea al PCUS, Nikita Hrușciov a ținut discursul „Despre cultul personalității și consecințele sale”, prin care a condamnat acțiunile predecesorului său, Iosif Stalin.
-1964 – Cassius Clay îl învinge pe Sonny Liston la Miami Beach, Florida și devine campion al lumii la categoria supergrea.
-1969 – Germania a dat 5 milione $ unui terorist arab ca răscumpărare pentru pasagerii și echipajul unui jumbo jet deturnat.
-1994 – Masacrul din Hebron (În timp ce cca 500 de palestinieni se rugau în genunchi la Mormântul Patriarhilor din Hebron, un colonist israelian cu vederi extremiste, Baruh Goldstein, a deschis focul și a ucis 29 de musulmani).
-2006 – Numărul estimat pentru populația lumii este de 6,5 miliarde de locuitori.
-2008 – Indonezia: cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, la o distanță de 160 km de coastă și la o adâncime de 35 km în largul sud-vest de Sumatra.
Foto: Dan Păsărin
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.