Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 25 septembrie 2017

Published

on

Luni, 25 septembrie

Zile trecute – 267

 

 

 

Zile rămase – 98

Soarele răsare – 07.06

 

 

 

 

Soarele apune – 19.07

Zodia – Balanță

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Eufrosina; Sf. Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Serghie de la Rodnej

 

 

Calendar catolic – Ss. Cleofa, ucenicul lui Iisus; Sergiu, clg.

 

 

 

 

 

 

-1066 – Harold Godwinson l-a învins pe Harald al III-lea al Norvegiei în bătălia de la Stamford Bridge, punând capăt invaziei vikinge a Angliei.

-1396 – Bătălia de la Nicopole-Sultanul Baiazid I, „Fulgerul”  înfrânge armata cruciată la Nicopole; de partea cruciaților a luptat și un corp de oaste sub comanda lui Mircea cel Bătrân.

-1559 – Moare domnitorul Țării Românești Mircea Ciobanul. Va fi succedat de fiul cel mare, în vârstă de 13 ani, Petru cel Tânăr.

-1872 – Se inaugurează Gara de Nord din București și se deschide prima linie de cale ferată București – Ploiești. Stația a fost denumită inițial Gara Târgoviștei (pentru că artera numită astăzi Calea Griviței se numea pe vremea aceea Calea Târgoviștei), urmând ca în 1888 să ia denumirea actuală.

-1883 – A fost terminat şi inaugurat castelul Peleş. La forma actuală s-a ajuns abia în 1914. Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. 

-1890 – Președintele american, Benjamin Harrison, semnează proiectul de lege privind înființarea Parcului Național Sequoia din California. Flora și fauna, inclusiv arborii gigant de sequoia, trebuie să fie protejate și păstrate pentru posteritate.

-1897 – S-a născut scriitorul William Faulkner, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1949, laureat al premiului Pulitzer: „Cătunul”, „Lumină de august”, „Zgomotul şi furia” (m. 6 iulie 1962).

-1913 – S-a născut interpreta de muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă, Maria Tănase. A fost supranumită „Pasărea măiastră” (de Nicolae Iorga) și „Regina cântecului românesc”. Maria Tănase s-a stins din viață, de cancer la plămâni, la 22 iunie 1963.

-1919 – A avut loc demisia guvernului I. I. C. Brătianu, căruia i-a succedat, pentru o perioadă de trei luni, guvernul condus de generalul A. Văitoianu.

-1944 – Al Doilea Război Mondial: S-a încheiat Operațiunea Market Garden prin care Aliații au încercat să cucerească unele poduri peste principalele râuri din Olanda  ocupată de germani. Operațiunea s-a dovedit un eșec, Rinul a rămas o barieră în calea înaintării Aliaților până în la ofensiva din martie 1945.

-1957 – Central High School din Little Rock, Arkansas, devine școală mixtă, pentru albi și negri; a fost nevoie de intervenția US Army pentru ca localnicii să accepte integrarea rasială.

-1972 – Norvegienii votează majoritar negativ la referendumul privind integrarea în Comunitatea Economică Europeană.

-1976 – În casa lui Larry Mullen Jr. din Dublins-a înființat formația de muzică rock U2.

-1981 – Sandra Day O’Connor a devenit prima femeie investită în funcția de judecător asociat al Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite ale Americii.

-1991 – Minerii din Valea Jiului au ajuns în Gara Băneasa cu mai multe garnituri de tren, conduși de liderul lor sindical, Miron Cozma. La sfârșitul zilei, la Palatul Cotroceni, Miron Cozma îi cere președintelui Ion Iliescu demiterea primului ministru Petre Roman în schimbul liniștii din Capitală.

-1992 – A fost inaugurat, la Nürenberg, canalul de navigaţie Rin-Main-Dunăre. Prin folosirea Canalului Dunăre-Marea Neagră, distanţa de transport dintre Rotterdam şi Constanţa se reducea la jumătate.

-1997 – La Biserica Mirăuţi din Suceava, necropolă voievodală, sediul primei Mitropolii a Moldovei, a fost descoperit mormântul domnitorului Petru I Muşatinul.

-2005 – Pilotul spaniol Fernando Alonso devine cel mai tânăr campion mondial de Formula 1, detronându-l pe celebrul Michael Schumacher.

-2009 – Vladimir Filat devine cel de-al 8-lea prim-ministru al Republicii Moldova.

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: