Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 26 februarie

Published

on

Zile trecute – 56

Zile rămase – 309

Soarele răsare – 06.59

Soarele apune – 17.59

Zodia – Pești

Calendar ortodox – Sf. Ier. Porfirie, episcopul Gazei; Sf. Mc. Fotini Samarineanca (Zi aliturgică. Dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește)

Calendar catolic – Miercurea Cenușii (post și ab.); Sf. Alexandru, ep.

-364 – Valentinian I este proclamat împărat al Imperiului Roman.

-1794 – Palatul regal Christianborg din Copenhaga este distrus de un incendiu. Reconstrucția a durat până în 1828, dar clădirea nu a mai fost folosită ca reședință regală, devenind sediul Parlamentului danez. Palatul Christiansborg situat pe insulița Slotsholmen în centrul capitalei Copenhaga este sediul Parlamentului danez (Folketing), biroul primului ministru și sediul Curții Supreme daneze. De asemenea, câteva părți ale palatului sunt folosite de monarhia daneză, aici fiind Capela regală, camerele de recepție și grajdurle regale. Palatul este locul unde (ca nicăieri în lume) își au sediul toate cele trei puteri ale unui stat democratic: puterea legislativă, cea judecătorească și cea executivă.

-1815 – Napoleon Bonaparte părăsește insula Elba și începe ceea ce avea să fie Aventura „celor o sută de zile”. Reîntronat, acesta începe să viseze la refacerea marelui imperiu. Obține chiar câteva victorii. Pentru scurt timp însă, căci este înfrânt în bătălia de la Waterloo (18 iunie 1815). Silit să abdice din nou, Napoleon a fost exilat pe insula Sf. Elena, unde a murit în condiții neclare, câțiva ani mai târziu, la vârsta de 51 de ani (5 mai 1821). Există două teorii importante cu privire la moartea sa: otrăvirea cronică cu arsenic și cancerul la stomac. A fost înmormântat cu onoruri militare.

-1848 – Este proclamată a doua republică franceză.

-1861 – Împăratul Franz Joseph promulgă Patenta din Februarie, constituția „erei liberale” a Imperiului Austriac (1860-1867).

-1891 – S-a înființat Societatea Arhitecților Români.

-1914 – HMHS Britannic, sora vaporului RMS Titanic, este lansată în Belfast.

-1935 – Adolf Hitler semnează un decret care autoriza înființarea Reich Luftwaffe, fiind al treilea serviciu militar german, alături de armata și marina Reich-ului.

-1952 – Primul ministru Winston Churchill al Marii Britanii anunță că națiunea sa deține bomba atomică.

-1980 – Egiptul și Israel stabilesc relații diplomatice.

-1988 – Declarația guvernului SUA prin care anunță hotărârea de a retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza națiunii celei mai favorizate; în replică, guvernul român declară că renunță la clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile cu SUA.

-1993 – A fost înregistrat primul atentat cu bombă la baza unuia din cele două turnuri ale ansamblului arhitectural „World Trade Center” cunoscut şi sub numele de „Gemenii”, una dintre cele mai înalte clădiri din lume (410 m.), imagine-simbol a oraşului New York; la 11 septembrie 2001, turnurile clădirii s-au prăbuşit în urma impactului cu două avioane deturnate, moment considerat de analiştii politici drept începutul unei noi ere în politica mondială.

-2001 – Talibanii dinamitează două statui uriașe ce-l reprezentau pe Buddha în Bamiyan, Afghanistan.

-2006 – Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, Italia.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: