Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 27 aprilie

Published

on

Zile trecute – 116

Zile rămase – 249

Soarele răsare – 6.12

Soarele apune – 20.15

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului

Calendar catolic – Sf. Zita, fc.

Africa de Sud – Ziua Libertăţii / Sierra Leone – Ziua Independenţei

– 395 -Împăratul Arcadius s-a căsătorit cu Aelia Eudoxia, fiica generalului Flavius Bauto. Ea a devenit una dintre cele mai puternice împărătese romane ale Antichităţii târzii.

-1521 – Bătălia de la Mactan – Exploratorul  Fernando Magellan (n.1480) este ucis de băştinaşii din Filipine conduşi de Lapu-Lapu.  A fost înjunghiat și apoi hăcuit cu sulițele și săbiile.

-1667 – Poetul  John Milton  (9 decembrie 1608-8 noiembrie 1674), sărac şi orb, este nevoit să vândă drepturile de autor pentru poemul „Paradisul pierdut”. Suma primită: 10 £.

-1865 – În SUA, nava cu aburi „Sultana”, purtând 2.300 de pasageri a explodat şi s-a scufundat în Mississippi  omorând 1.700 de oameni.

-1883 – Papa Leon al XIII-lea înfiinţează Arhidieceza de Bucureşti.

-1909 – Sultanul otoman Abdul-Hamid al II-lea este înlăturat de mișcarea „Junilor Turci” și este succedat de fratele său, Mehmed al V-lea.  

-1931 – George Enescu a terminat orchestraţia operei „Oedip”, creaţie pe care a dedicat-o  Mariei Rosetti-Tescanu.

-1945 – Benito Mussolini, împreună cu amanta sa, Clara Petacci, sunt arestați de partizanii italieni la Dongo, în timp ce încercau să fugă spre Elveția. Cadavrele lor sunt duse la Milano și atârnate cu capul în jos, agățate de călcâie de o bară de acoperiș, împreună cu cadavrele altor câtorva demnitari fasciști, în fața unei benzinării din Piazzale Loreto. La spectacol au asistat mii de italieni și numeroși militari ai armatei americane. Înainte de a fi atârnate, cadavrele au fost lăsate o vreme pe jos, în piațeta Loreto, înconjurate de mulțime. Unii loveau cadavrele cu picioarele, iar craniul lui Mussolini a fost strivit. Mai târziu, rămășițele pământești ale „Ducelui” au fost înmormântate în secret, de teama unor demonstrații ale credincioșilor săi suporteri și/sau epigoni. În 1957-1958, la cererea văduvei sale, Benito Mussolini a fost deshumat și înmormântat lângă Predappio.  

-1948 – Lucreţiu Pătrăşcanu a fost arestat sub acuzaţie falsă de complot, împreună cu Lena Constante, Elena Pătrăşcanu, Bellu Zilber, Harry Brauner.

-2002 – Echipa masculină de seniori a României a devenit campioană europeană la gimnastică, cu ocazia desfăşurării celui de-al 25-lea Campionat European.

-2002 – Filozoful Andrei Pleşu, fondator şi rector al Institutului de Studii Avansate „New Europe College” din Bucureşti, a primit premiul „Joseph-Bech” pe anul  2001.

-2005 – Cel mai mare avion construit vreodată, „Airbus A380”, a efectuat primul său zbor de pe aeroportul din Toulouse, Franța. Primul avion de mare capacitate cu două punți complete pentru pasageri, este cvadrimotor și oferă zboruri de mare distanță, de până la 15.200 km. Fiecare punte are câte două culoare, avionul fiind certificat pentru operațiuni cu până la 880 pasageri (în mod tipic transportă numai 420 – 620 pasageri, în funcție de dorința companiei proprietare).

-2014 – Ziua celor patru Papi – Papii Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea sunt declarați sfinți de Papa Francisc în prima canonizare papală din 1954. La ceremonie a participat și Papa Benedict al XVI-lea.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: