Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 27 decembrie 2019

Published

on

Vineri, 27 decembrie  

Zile trecute – 360

Zile rămase – 5

Soarele răsare – 07.51 

Soarele apune – 16.43

Zodia – Capricorn

Calendar ortodox

Sf. Ap., întâiul Mc. și Arhidiacon Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărturisitorul (Harți)

Calendar catolic – Sf. Ioan, ap. și ev.

-537  – A fost inaugurată Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol, devenită în 1453 moschee și în 1935 muzeu.

-1391 – Prima mențiune documentară a „logofătului” (șeful cancelariei domnești) în Țara Românească.  

-1512 – Coroana spaniolă elaborează Legile de la Burgos, menite să regelementeze comportamentul coloniștilor față de băștinașii din Lumea Nouă.

-1587 – Sigismund al III-lea Vasa este încoronat rege al Poloniei. Va domni 45 de ani și va rămâne în istorie drept o figură extrem de controversată.

-1784 – Răscoala țărănească condusă de Horia, Cloșca și Crișan, izbucnită la 2 noiembrie 1784. Horea și Cloșca sunt prinși în pădurea Scorușet din munții Gilăului, apoi închiși la Alba-Iulia.  

-1806 – Constantin Ipsilanti revine la București. El organizează o oaste destinată să-i permită realizarea planului său, de constituire a unui regat al Daciei format din Moldova, Țara Românească și Serbia.

-1816 – A avut loc, la Iași, din inițiativa lui Gheorghe Asachi primul spectacol de teatru în limba română: „Mirtil și Hloe”, pastorală într-un act.

-1831 – Charles Darwin a început a doua călătorie în America de Sud la bordul navei regale „HMS Beagle”.

-1945 – Înființarea Băncii Mondiale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a Fondului Monetar Internațional (FMI), ca urmare a Conferinței monetare și financiare a ONU de la Bretton-Woods (1-12.07.1945). România a devenit membră a celor două organisme financiare la 15 decembrie 1972.

-1978 – În Spania  se instaurează democrația după 40 de ani de regim dictatorial.

-1985 – Gherilele palestiniene au ucis 20 de persoane în aeroporturile din Roma și Viena. 

-1991 – A fost deschis, pentru public, Muzeul Național Cotroceni, înființat la 10 iulie 1991.  

-1995 – Armata guvernamentală bosniacă și forțele sârbilor bosniaci evacuează pozițiile-cheie de pe linia frontului din jurul orașului Sarajevo.

-2000 – Cu ocazia împlinirii a 2000 de ani de creștinism și a sfârșitului de mileniu, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă comemorativă din aur, având un tiraj de numai 1.000 de exemplare.

-2004 – S-a produs o explozie cosmică puternică, o erupție a unei stele neutronice a afectat ionosfera Pământului.

-2006 – A încetat din viaţă fostul preşedinte american Gerald Rudolph Ford. El a fost singurul preşedinte care nu a fost ales prin vot direct pentru posturile de preşedinte şi vicepreşedinte al Statelor Unite. Ford a fost întâia persoană numită în calitate de vicepreședinte conform termenilor celui de-al 25-lea amendament al Constituției țării. După succesiunea la președinție, datorată demisiei lui Richard Nixon, Ford a devenit prima persoană din istoria Statelor Unite care a ocupat cea mai înaltă poziție în stat fără să fi fost ales președinte sau vicepreședinte. Înaintea numirii sale ca vicepreședinte al Statelor Unite, Gerald Ford a slujit peste opt ani ca Lider al Minorității din partea Partidului Republican în Camera Reprezentanților SUA, una din cele două camere legislative ale Congresului SUA. În timpul mandatului său prezidențial, forțele americane s-au retras din Vietnam, urmând încheierea Războiului din Vietnam din 1975, aplicarea Acordului de la Helsinki, iar pe plan intern continuarea perioadei în care spectrul amenințător al inflație și recesiunii amenința societatea americană a epocii post-Vietnam.  

Foto: Octavian Dobrișan