DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 27 martie 2020

Vineri, 27 martie

Zile trecute – 86

Zile rămase – 280

Soarele răsare – 06.06

Soarele apune – 18.37

Zodia – Berbec

 Calendar ortodox – Sf. Mc. Matrona din Tesalonic; Sf. Mc. Filit şi Lidia, soția sa, cu cei 4 fii ai lor

Calendar catolic – Sf. Rupert, ep.

Ziua Mondială a Teatrului. Organizată pentru prima dată la Viena, în 1961, în timpul celui de-al IX-lea Congres Mondial al Institutului Internațional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru. Înființat în 1948, la inițiativa UNESCO, Institutul Internațional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic. Diverse evenimente naționale și internaționale de teatru sunt organizate pentru a marca acest eveniment. Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită și prin spectacole și concerte, publicul având ocazia de a se întâlni cu artiștii preferați. Au loc, de asemenea, o serie de manifestări teatrale, dintre care cea mai importantă este transmiterea mesajului tradițional internațional. 

-1446 – Franţa – S-a emis o ordonanţă regală, care a plasat Universitatea sub jurisdicţia Parlamentului.

-1697 – Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul Teofil, a adoptat Unirea cu Roma, act care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma. 

-1703 – Împăratul Petru cel Mare a fondat oraşul Sankt Petersburg, numit apoi Petrograg, iar sub regimul comunist Leningrad. În 1991 i s-a redat numele de origine.

-1849 – La Frankfurt, în timpul Revoluției Germane 1848/49, Adunarea Națională a decis, numita Paulskirchenverfassung („Constituția de la Paulskirche”), prima constituție democratică în Germania. După anunț, în ziua următoare intră în vigoare, însă nu poate fi aplicată.

-1886 – Celebrul luptător apaş, Geronimo, se predă armatei americane; se încheie faza principală a războaielor apaşe.

-1899 – Guglielmo Marconi a realizat prima legătură telefonică fără fir între Anglia şi Franţa.

-1907 – Aflat la Paris, Constantin Brâncuşi, ucenic al sculptorului August Rodin, a hotărât să părăsească atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: „Sub umbra unui stejar nu poate creşte decât iarbă”. Tot din acel an, Brâncuşi a renunţat la modelajul tradiţional, lucrând direct în piatră.

-1908 – S-a născut Şerban Ţiţeica, fizician român, fondatorul şcolii româneşti de fizică teoretică.

-1914 – A fost fondat Comitetul Olimpic Român, recunoscut în acelaşi an de Comitetul Internaţional Olimpic.

-1977 – Două aeronave aparținând  Pan American și KLM, din cauza ceții, s-au ciocnit în Tenerife, ducând la moartea a 583 de pasageri.

-1990 –  Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara (OSUT) şi-a câstigat personalitatea juridică, având ca scop reprezentarea şi apărarea intereselor studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara.

-1993 –  Jiang Zemin a devenit preşedinte al Republicii Populare Chineze.

-1994 – La alegerile parlamentare din Italia, Partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi  a devenit o forţă dominantă, care i-a permis să-şi formeze un guvern de centru-dreapta.

-1997 – Catastrofa aeriană din insula Tenerife: două jumbo jeturi se ciocnesc deasupra acestei insule din arhipelagul Canare, accidentul soldându-se cu 583 de morţi.

-1999 – Un număr de 19 state membre ale Consiliului Europei, printre care şi România, au semnat Convenţia penală privind corupţia

-2000 – A încetat din viaţă regizorul Paul Călinescu (n.1902), pionier al cinematografiei româneşti.

-2006 – A încetat din viaţă renumitul scriitor polonez Stanislaw Lem, cunoscut mai ales ca autor a numeroase cărţi ştiinţifico-fantastice, între care „Solaris” şi „Omul de pe Marte”. Cea mai bună lucrare a sa, „Solaris”, a fost ecranizată de două ori, în 1972 şi în 2002. (n. 1921).

-2008 – A murit lingvistul George Pruteanu, profesor universitar, politician, critic literar, colaborator al mai multor publicaţii şi realizator al unor programe despre folosirea corectă a limbii române (n.15 decembrie 1947).

Foto: Dan Păsărin

%d blogeri au apreciat: