DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 28 iunie 2018

Joi, 28 iunie

Zile trecute – 178

 

 

 

 

 

Zile rămase – 187

Soarele răsare – 05.34

 

 

 

 

Soarele apune – 21.04

Zodia – Rac  

 

 

 

 

Calendar ortodox – Aducerea moaştelor Sf. Mc. doctori fără arginţi, Chir şi Ioan; Sf. Mc. Papias

 

 

Calendar catolic  – Sf. Irineu, ep. m.**

 

 

 

 

 

-1358 – Este menţionat primul privilegiu comercial cunoscut acordat negustorilor braşoveni pentru Ţara Românească. Se confirmă existența unui drum comercial ce pornea din Transilvania pe Valea Prahovei și pe Valea Buzăului, spre Dunăre, cunoscut, mai târziu, sub numele de „drumul Brăilei”.

-1529 – Moartea doamnei Maria, prima soţie a lui Petru Rareş.

-1577 – S-a născut Peter Paul Rubens, pictor olandez, unul dintre cei mai mari artişti plastici ai tuturor timpurilor.

-1581 – A ieșit de sub tipar „Evanghelia cu învățătură” sau „Cazania”, ultima și cea mai de seamă carte tipărită de diaconul Coresi.

-1883 – S-a născut Pierre Laval, om politic francez, premier în perioada guvernului de la Vichy, când Franţa era invadată de trupele germane. A avut un rol important în trimiterea de francezi la muncă forţată în Germania, motiv pentru care, după război, a fost judecat şi executat.

-1867 – S-a născut scriitorul italian Luigi Pirandello, a cărui cea mai cunoscută piesă este „Şase personaje în căutarea unui autor”, laureat, în 1934, al Premiului Nobel pentru Literatură.

-1914 – Atentatul de la Sarajevo: Franz Ferdinand, moștenitorul coroanei Austro-Ungariei, a fost asasinat împreună cu soția sa, eveniment care a declanșat Primul Război Mondial. 

-1919 – Se semnează, la Versailles, Tratatul de pace dintre Puterile aliate şi Germania, prin care aceasta pierdea toate coloniile şi înapoia o serie de teritorii Franţei, Belgiei şi Poloniei.

-1923 – Apare „Legea asupra proprietăţii literare şi artistice” care proclamă principiul respectării şi garantării proprietăţii creaţiilor intelectuale.

-1982 – Vizita în România a lui Richard Nixon,  fost președinte al SUA.

-1991 – S-a deschis, la București, Casa Americii Latine.

-1994 – Membrii sectei Aum Shinrikyo au împrăştiat gaz sarin în Matsumoto, Japonia. Bilanţul: 7 morţi şi 660 de răniţi.

-2001 – Slobodan Milosevici, președinte al Serbiei între 1989 și 1997, este deferit Tribunalului de la Haga, sub acuzația de crime împotriva omenirii.

-2004 – Au început lucrările summit-ului NATO de la Istanbul, primul summit în formulă largită de 26 de membri, la care România a participat în calitate de membru al Alianţei.

-2006 – Muntenegru a devenit cel de-al 192-lea stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la o lună după ce a rupt parteneriatul vechi de 88 de ani cu Serbia, finalizând astfel procesul de destrămare a fostei Iugoslavii.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

%d blogeri au apreciat: