Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 3 martie

Published

on

Zile trecute – 61

Zile rămase – 304

Soarele răsare – 06.49

Soarele apune – 18.07

Zodia – Peşti  

Calendar ortodox – Sf. Mc. Eutropie, Cleonic şi Vasilisc. (Zi aliturgică. Canonul cel Mare)

Calendar catolic – Cunegunda, împ.; Marin, ostaş m.

Ziua Mondială a Scriitorilor. Data de 3 martie, este marcată, în întreaga lume, ca Ziua Mondială a Scriitorilor şi celebrează rolul pe care îl are literatura în dezvoltarea societăţii umane, în oricare colţ al globului, prin libertatea cuvântului. Sărbătorită din 1986, Ziua Mondială a Scriitorilor a fost propusă de Congresul Internaţional al PEN Club. Fondată în 1921, la Londra, organizaţia PEN Club Internaţional – acronimul de la „Poets, Essayists si Novelists” (Poeţi, eseişti şi nuvelişti) – este o asociaţie care include scriitori ai tuturor genurilor literare, de la jurnalişti şi traducători până la istorici, şi are drept scop promovarea prieteniei şi a sprijinului între scriitorii din toată lumea.

-1075 – „Dictatus papae” prin care se proclamă autoritatea universală a papei.  

-1431 – Eugeniu al IV-lea devine papă.

-1585 – Este inaugurat Teatrul Olimpic din Vicenza, realizat după planurile arhitectului Andrea Palladio.

-1703 – A încetat din viaţă Robert Hooke, astronom şi fizician englez. A formulat legea elasticităţii (care-i poartă numele). A studiat la Oxford, unde a fost asistentul fizicianului englez Robert Boyle şi, mai apoi, profesor de geometrie.

-1845 – Florida devine al 27-lea stat al SUA.  

-1875 – La Opéra Comique din Paris, a avut loc premiera operei „Carmen” de Georges Bizet.  

-1895 – S-a născut Ragnar Frisch, economist norvegian, laureat Nobel pentru Economie. Este fondatorul disciplinei numită Econometrie şi creatorul perechii de termeni de largă utilizare azi – macroeconomic/microeconomic.

-1904 – Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei a devenit prima persoană care a înregistrat un document politic folosind fonograful lui Thomas Edison.

-1907 – Răscoalele ţărăneşti din 1907. A avut loc prima mare ciocnire dintre răsculaţi şi armată, la Paşcani. Ţăranii arestaţi au fost eliberaţi de către muncitorii ceferişti de la depoul local.

-1916 – A avut loc premiera piesei „Patima roşie” de Mihail Sorbul, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

-1918 – Rusia bolşevică şi Puterile Centrale au semnat Tratatul de la Brest-Litovsk prin care Rusia a ieşit din Primul Război Mondial.  

-1952 – A apărut primul număr al revistei „Time”.

-1955 – Elvis Presley apare pentru prima dată la tv.

-1995 – Accidentul de la Baloteşti, catastrofă aeriană soldată cu 60 de morţi.

-2002 – Armata americană a utilizat pentru prima dată o nouă armă de mare putere – bomba „termobarică” (ce poate absorbi oxigenul din subteranele unde s-ar mai putea ascunde încă elemente ale reţelei al-Qaida sau talibani) – în Afganistan

-2008 – A murit tenorul italian Giuseppe Di Stefano (n. 1921). A fost, ani de-a rândul, partenerul principal al Mariei Callas şi a cântat sub conducerea unor dirijori prestigioşi, precum Herbert Von Karajan.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: