Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 30 aprilie 2016

Published

on

Sâmbătă, 30 aprilie

Zile trecute – 120

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 246

Soarele răsare – 6.08

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 20.19

 

TaurZodia – Taur

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu; Sf. Ier. Donat, episcopul Evriei

 

 

catolicCalendar catolic – Ss. Pius al V-lea, pp *; Iosif Cottolengo, pr; Sofia, fc.m.

 

 

 

JazzZiua Internațională a Jazzului

 

 

 

OlandaZiua naţională a Regatului Ţărilor de Jos. Ziua Reginei (Olanda)

 

 

 

 

-1638 – Patriarhul Chiril Lukaris sfinţeşte Mănăstirea Podgoria Copou din Iaşi, ctitorie a domnului Vasile Lupu.

-1803 – SUA cumpără de la  Franţa teritoriul Louisiana  în schimbul sumei de 80 milioane franci-aur.

-1844 – Alexandru Ioan Cuza s-a căsătorit cu Elena Rosetti-Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Rosetti, născută Sturdza. Cu acest prilej, Cuza a refuzat să primească țiganii robi trecuți în lista dotală a soției, fiind astfel primii care au acceptat hotărârea Adunării Obștești din 31 ianuarie 1844, de dezrobire a țiganilor.

-1896 – Se adoptă Legea învăţământului primar şi normal-primar (Legea Poni). Prin aceeaşi reglementare se înfiinţează Casa Şcoalelor, care va avea în atribuţie administrarea fondurilor destinate construirii de edificii şcolare şi achiziţionarea mobilierului aferent.

-1897 – Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic „Dracul” din Bucureşti. Sub pseudonimul Mihai din Paşcani, viitorul romancier publica schiţa umoristică de 40 de rânduri sub titlul „Domnişoara Mxxxx Fălticeni”.

-1937 – În Filipine a avut loc un plebiscit  referitor la dreptul femeilor de a vota. Au putut participa doar bărbaţii care, în majoritate (peste 90%), au fost de acord ca femeile să se bucure de acest drept.

-1939 – Franklin Delano Roosevelt este primul preşedinte american care a apărut pe postul de televiziune.

-1945 – Adolf Hitler şi Eva Braun se sinucid după ce au fost căsătoriţi o zi. În aceeași zi, Armata Roșie arborează drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

-1948 – A fost creată Organizația Statelor Americane (OSA). Această organizație internațională guvernamentală își are sediul la Washington (membri: 35 de state și 24 de observatori permanenți; obiective: securitatea continentală; soluționarea pașnică a conflictelor dintre statele membre).

-1970 – Preşedintele Nixon anunţă că forţele Statelor Unite  şi ale Vietnamului de Sud vor invada Cambodgia pentru atacarea „templelor” folosite de forţele comuniste.

-1975 – Eliberarea totală a Vietnamului (Ziua Victoriei).

-1980 – La vârsta de 42 de ani, Prinţesa Beatrix  devine regină a Ţărilor de Jos, după abdicarea mamei sale, regina Iuliana.

-1988 – La Dublin, Irlanda, Céline Dion (Céline Marie Claudette Dion, n. 30 martie 1968, Charlemagne, Quebec), câștigă a 33-a ediție a Eurovisionului pentru Elveția   cu piesa „Ne partez pas sans moi”.

-1990 – Deschiderea, la Lisabona, a Centrului Nord-Sud al Consiliului Europei.

-1991 – Un ciclon care a lovit Bangladesh-ul a dus la uciderea a 138.000 de oameni.

-2001 – Dennis Tito, primul turist spaţial decolează pe o navetă rusească cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională.

-2013 – Regina Beatrix a Olandei a abdicat, iar Willem-Alexander, Prinț de Orania, a urcat pe tronul Țărilor de Jos ​​ca regele Willem-Alexander al Olandei. El este primul rege al Olandei de la moartea stră-stră-bunicului său în 1890, regele Willem al III-lea.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan