DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 30 noiembrie 2019

Sâmbătă, 30 noiembrie

Zile trecute – 333

Zile rămase – 32

Soarele răsare – 07.31

Soarele apune – 16.38

Zodia – Săgetător

Calendar ortodox –

Sf. Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei;

Sf. Ier. Frumentie, episcopul Etiopiei (Dezlegare la pește)

Calendar catolic – Sf. Andrei, ap.

Barbados: Ziua Independenței (față de Marea Britanie, 1966)  

-1224 – Regele Andrei al II-lea al Ungariei întărește privilegiul dat de înaintașul său Geza al II-lea populației săsești din Transilvania. Acest act, azi pierdut, este cunoscut sub numele de Andreanum. Regiunea colonizată de aceștia, cuprinsă între Orăștie și Baraolt, inclusiv ținutul locuit de secui, se organizează ca un teritoriu autonom cu numeroase privilegii, în schimbul unor obligații financiare și militare față de coroană.

-1667 – S-a născut Jonathan Swift, scriitor celebru în domeniul satirei: „Călătoriile lui Gulliver”. Cu titlul complet „Călătorii în mai multe țări îndepărtate ale lumii”, este un roman fantezist în patru părți, aspră satiră la adresa societății engleze din acel timp. În această operă sunt descrise aventurile naivului Gulliver în timpul călătoriilor în țara piticilor, în țara uriașilor, precum și pe o  insulă zburătoare ai cărei locuitori, interesați numai de probleme științifice, au pierdut complet simțul realității. Cartea a patra îl conduce pe erou în țara cailor, ființe înțelepte și cu mult bun simț, spre deosebire de „Yahoo”, un fel de oameni-maimuță, ființe brutale și arierate mintal. În această operă, Swift satirizează vanitatea și ipocrizia contemporanilor săi, sistemul judiciar, mecanismele puterii și tendințele războinice, cum le cunoscuse în societatea și în special în viața politică engleză. (m. 19 octombrie 1745).

-1718 – Regele Carol al XII-lea al Suediei moare în tipul asediului fortăreței Fredriksten din Norvegia.  

-1786 – Marele Ducat al Toscanei, sub Pietro Leopoldo I, devine primul stat modern care abolește pedeapsa capitală.

-1835 – S-a născut scriitorul Mark Twain (pseudonim pentru Samuel Langhorne Clemens): „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinţ şi cerşetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Un yankeu la curtea regelui Arthur”. (m. 21 aprilie 1910).

-1858 – Americanul John Landis Mason  a patentat borcanul cu ghivent, cunoscut sub numele de „Borcanul Mason”.

-1872 – A avut loc primul meci internațional de fotbal la Hamilton Crescent, Glasgow, între Scoția și Anglia.  

-1929 – Manifestul către țară al Partidului Național-Țărănesc, în care se regăsesc problemele fundamentale ale vieții economice și social politice și căile de soluționare a acestora.

-1934 – A încetat din viaţă poetul şi epigramistul Cincinat Pavelescu: „Epigrame”. A fost poet și epigramist român, autor de romanțe, lieduri, cantilene, serenade și madrigaluri. (n. 1872).

-1936 – La Londra, Palatul de Cristal, este distrus într-un incendiu.

-1939 – Începutul războiului ruso-finlandez.  

-1947 – Manifestații ale populației evreiești din București și din alte orașe din România, care salută hotărârea ONU din 29 noiembrie, privind crearea unui stat evreiesc în Palestina.  

-1966 – Barbados și-a dobândit independența față de Marea Britanie.  

-1973 – Adunarea Generala ONU adoptă Convenția Internațională asupra eliminării și reprimării crimei de apartheid.  

-1979 – Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock „The Wall”.

-1990 – Demolarea Zidului Berlinului este finalizată oficial. Șase porțiuni mici rămân ca un memorial. Cincisprezece ani după prăbușirea Zidului, un muzeu privat a reconstruit 200 m din fosta barieră, dar pe o altă locație decât cea originală. Același muzeu a ridicat un monument, format din peste 1.000 de cruci, în memoria tuturor celor care au murit încercând să fugă din RDG. Memorialul a fost ridicat în octombrie 2004 și a fost demolat în iulie 2005.

-1995 – Bill Clinton a fost primul președinte american care a vizitat  Irlanda de Nord.

-2008 – Desfășurarea primelor alegeri parlamentare uninominale din România.

Foto: Dan Păsărin 

%d blogeri au apreciat: