Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 4 iunie 2019

Published

on

Marți, 4 iunie

Zile trecute – 154

Zile rămase – 211

Soarele răsare – 05.33


Soarele apune – 20.56

Zodia – Gemeni 

Calendar ortodox –

Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel;

Sf. Ier. Mitrofan, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mironosițe Maria și Marta, surorile Dreptului Lazăr

Calendar catolic  – Sf. Francisc Caracciolo, pr.

Ziua Internațională a Copiilor – victime ale agresiunii. La 4 iunie este marcată Ziua Internațională a Copiilor – victime ale agresiunii prin care sunt recunoscute suferințele copiilor din întreaga lume, care sunt victime ale abuzului fizic, mental și emoțional și, în același timp, este susținut angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor. În cadrul sesiunii speciale de urgență în problema Palestinei, la 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, „șocați de numărul mare de copii palestinieni și libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului”, au stabilit Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii pentru fiecare an la 4 iunie (adoptând Rezoluția ES-7/8).

-1466 – Începerea zidirii Mânăstirii Putna, ctitoria lui Ştefan cel Mare.

-1783 – A fost efectuat primul zbor cu un balon de aer cald al fraţilor Montgolfier. Demonstraţia a fost făcută în faţa publicului şi a durat 10 minute. Balonul s-a înălţat la o înălţime de aproximativ 1.500-2000 de metri.

-1798 – Moare Giovanni Casanova (n. 02.04.1725), scriitor şi amant celebru, de origine italiană. A  devenit celebru prin peripețiile sale galante, evocate în „Memoires” („Povestea vieții mele”) scrise între anii 1791 și 1798, care cuprind existența sa aventuroasă și experientele sale, convingerile sale, care se remarcă printr-o bună cunoaștere și descriere a moravurilor epocii.

-1873 – Apare un decret privind înfiinţarea, la Bucureşti, a Societăţii anonime generale de asigurare „România”.

-1876 – Se creează, la Bucureşti, „Societatea naţională de Cruce Roşie a României”.

-1904 – S-a născut Ioan Massoff, teatrolog şi scriitor român.-1910 – S-a născut Cristopher Cockerell, inventatorul, în 1953, al vehiculului pe pernă de aer.

-1910 – S-a realizat primul zbor în România, reuşit de Aurel Vlaicu, cu avionul său de construcţie proprie.

-1920 – Se încheie, la Trianon, Tratatul de pace între Puterile Aliate şi Ungaria, recunoscându-se, pe plan internaţional, unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

-1937 – Au fost folosite pentru prima oară cărucioarele de supermarket, în Oklahoma City; inventatorul lor a fost Sylvan Goldman.  

-1941 – Moare, în exil, în Olanda, Wilhelm al II-lea, fostul împărat al Germaniei până la terminarea Primului Război Mondial.

-1941 – S-a născut Charlie Watts, bateristul formaţiei britanice de muzică rock Rolling Stones.

-1975 – S-a născut actriţa americană Angelina Jolie.

-1989 – În Polonia, au loc alegeri câștigate de celebrul sindicat „Solidaritatea”, condus de Lech Wałęsa, singura mișcare muncitorească independentă întâlnită vreodată într-un stat comunist; la 19 august 1989, s-a format primul guvern postcomunist.

-1989 – Au avut loc tragicele evenimente din Piața Tienanmen; armata a invadat piața și a reprimat sângeros mișcarea de la Beijing. Tinerii adunați în Piața Tienanmen („Poarta Păcii Cerești”) manifestaseră, începând cu 22 aprilie 1989, pentru reforme democratice și pentru inițierea unui dialog cu guvernul comunist.

-1992 – Sfințirea crucii de marmură și a monumentului ridicat în memoria mareșalului Ion Antonescu, în apropiere de Jilava, pe locul unde a fost executat, la 1 iunie 1946. 

-2003 – Ministrul Afacerilor Externe a inaugurat Consulatul General al României de la Barcelona.  

-2004 – A fost inaugurat „Water Park” cel mai mare parc acvatic din România (lângă Aeroportul Otopeni).

-2006 – Fosta republică iugoslavă Muntenegru şi-a proclamat independenţa, Parlamentul adoptând decizia de a pune capăt uniunii cu Serbia, luată de populaţie prin referendumul de la 21 mai.

ULTIMA ORĂ

National9 ore ago

Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl sărbătorește pe data de 23 aprilie pe artistul plastic Victor Cupșa, ce dă numele unei colecții aflate in patrimoniul muzeului.

Regional11 ore ago

Asociația Energia Inteligentă organizează „Zilele Prevenirii Dezastrelor” în Craiova

Asociația Energia Inteligentă aduce în atenția comunității din Craiova un eveniment deosebit: „Zilele Prevenirii Dezastrelor”, desfășurat în perioada 23-25 aprilie...

Regional12 ore ago

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume...

Regional12 ore ago

Proiect ”Generație fără bariere – Suntem altfel” – Anul European al Tineretului

Miercuri, 24 aprilie,  începând cu ora 14.00, în Sala de Spectacole – Casa de Cultură a Studenților Craiova, va avea...

Regional12 ore ago

Craiova: Punct de sacrificare a mieilor în Piaţa Chiriac

SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL va continua şi în acest an tradiţia amenajării în Piaţa Chiriac a unui punct...

Regional12 ore ago

Vâlcea: Budești va avea aerodrom și heliport

Localitatea Budești din județul Vâlcea se pregătește să își extindă orizonturile cu un proiect ambițios de construire a unui aerodrom...

National17 ore ago

Vizită regală în județul Mehedinți

În perioada 23-25 aprilie 2024, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu vor efectua o vizită...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON